IĞDIR KARPUZU DİYARBAKIR KARPUZUNA RAKİP OLDU

Iğdır'ın Oba köyünde örtü altı olarak bilinen ve erken üretilen karpuzlar, tezgahlarda yerini aldı. Üretici Alican Akçan, Iğdır'da, Diyarbakır'a rakip olacak büyüklükte karpuzlar yetiştirdiğini söyledi.

Iğdır'da 8 yıl önce çiftçilik yapmaya başlayan ve 100 dönüm arazi üzerinde organik tarım yaparak şehirdeki diğer çiftçilere örnek olan Alican Akçan, ürettiği ürünleri bölge illerin yanı sıra Avrupa, Azerbaycan, Nahçıvan gibi ülkelere de ihraç ediyor. Ürünlerinin doğal olmasına önem veren Akçan, 'Çiftçilik yapmaya ilk olarak küçük bir arazi parçası üzerinde başladım. Küçük arazi üzerinde yaptığım çiftçiliğimi büyütmek istedim. Bu işi ilk yaptığımda çevremdekiler pes edeceğimi söylüyorlardı ama ben organik ürün bulma sıkıntısı çektiğim için bu işi yapmaya kararlıydım. Bu işi yapmaya devam ettim ve başarılı oldum. Bu amacıma ulaştım ve bugün çok sayıda organik ürün üretip bölgedeki illere ve yurt dışına ihraç ediyorum' dedi. 

'100 dönümlük tarladan 300 ton karpuz bekliyorum'

Ürettiği ürünleri farklı ülkelere de ihraç ettiğini ifade eden Akçan, 'Burada ürettiğim ürünlerim yüzde 100 organik ve marka haline gelmiş durumdadır. Ürünlerimi Almanya, Rusya, Azerbaycan'a ihraç ediyorum. Bunun yanında Kars, Ağrı, Ardahan, Erzurum ve birçok ildeki manav ve toptancılar beni tanıyor ve ürünlerimi satın alıyor' ifadelerini kullandı. 

Tarlada yetiştirdiği karpuzların 10 ila 35 kilo ağırlığında olduğunu vurgulayan Akçan, 'Iğdır'da, Diyarbakır'a rakip olacak büyüklükte karpuzlar yetiştiriyorum. 80 dönüm araziye örtü altı haşlama yöntemi ile karpuz ektim. Normal hasattan 30 ila 50 gün önce hasadını yapıyorum. 100 dönümlük tarladan 300 ton karpuz bekliyorum. 30 kişinin istihdamını sağladığını da sözlerine ekleyen Akçan, tarlada karpuzun kilosununun 80 kuruş ile 1 TL' den sattığını söyledi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.