BOYOZ TESCİLLENDİ, İZMİR MARKASI OLDU

İzmir'de 500 yıldır tüketilen boyoz resmen İzmir markası oldu.

İTO'nun Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru sonrası boyoz, coğrafi sınırı İzmir olarak belirlenen bir marka haline geldi.

İTO'nun Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru sonrası Osmanlı Dönemi'nden bugüne kentte üretilen ve hemen hemen her öğün tüketilen özel hamur ürünü boyoz resmen bir İzmir markası oldu. İTO'nun TPE'ye yaptığı başvuru sonucu ayrıca Resmi Gazete'de de yayınlandı.

En az 5 kişilik komisyon

Yaklaşık 500 yıllık geçmişi bulunan boyoz böylece coğrafi sınırı İzmir olarak belirlenen bir marka halini aldı.

Kararda boyozun şekli ve ebatları, ağırlığı, üretim ve pişirme metodu da belirlenirken, coğrafi işaret tesciline uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetiminin İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden 2 uzman, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden 3 uzmandan oluşacak en az 5 kişilik bir komisyon tarafından yapılacağı açıklandı.

Denetleme kriterlerine; ilgili değişkenlerde İzmir Boyozu'nu temsil eden ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından belirlenen analiz sonuçlarının artı eksi yüzde 25 sınırları içindeki değerlerin kabul edilebileceği notu da düşüldü.

Öte yandan İzmir boyozu için özel logo tasarımı da Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte sunuldu.

Yeni Asır
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.