Hindistan'da binlerce tarım işçisi, Tüm Hindistan Tarım İşçileri Sendikası öncülüğünde, 2011 yılında yüzde 55'e çıkan 'topraksızlığı' protesto etmek için protesto yürüşü düzenledi.
İşçiler, 'minimum çalışma günleri, asgari ücret ve yaşam koşulları' hakkında taleplerine ilişkin bir bildiri okudu. Bildiride, arazilerin 'topraksız' Dalitlere, Adivasislere yerlilerine ve tarım işçilerine dağıtılması gerektiği belirtildi.
Hindistan'da 9 Ağustos'ta binlerce tarım işçisi, Tüm Hindistan Tarım İşçileri Sendikası (AIAWU) öncülüğünde 'topraksızlığı' protesto etmek için başkent Yeni Delhi'deki Parlamento Caddesi'ne yürüdü.
Göstericiler Başbakan, Çalışma Bakanı ve Kırsal Gelişim Bakanı'na ithafen bir 'talepler bildirisi' duyurdu.
Topraksız insan oranı yüzde 55'e yükseldi
Bildiride, Hindistan'da kırsal kesimde yaşayanların 2011 verilerine göre yüzde 55 olmasının yanı sıra ülkenin yaklaşık yüzde otuzunun da evsiz ve işsiz olduğu vurgulandı:
Ülkemizde asıl problem gün geçtikçe topraksız insan sayısının artması. 1951'de toprağı olmayan insan oranı yüzde 28.1'di, 1971'de yüzde 37.8'e, 1991'de yüzde 40.3'e ve en son 2011'de yüzde 55'e yükseldi. On binlerce işçi borçlarından, sert hava koşullarından ve dalgalanan mahsul fiyatlarından dolayı her sene toprak kaybediyor. İşsizlik oranı yüzde otuz iken istihdam konusu yaklaşık üç milyon insanın hayata devam edebilmesi ile doğrudan ilgili oluyor.
'Çalışma şartları düzenlensin, topraklar yerli ve işçilere dağıtılsın'
Sendika, işçilere verilen 100 günlük minimum çalışma gününün 250'ye ve asgari ücretin ayda 47 dolara çıkarılması talebinde bulundu.
Bildiride, kullanılmayan toprakların işlevselleştirilmesi, toprak reformları yüzünden arazide mafyaların egemenlik sürmesinin önüne geçilmesi, bunun yerine arazilerin 'topraksız' Dalitlere, Adivasislere yerlilerine ve tarım işçilerine dağıtılması gerektiği belirtildi.
Sendika ayrıca 'her evsiz aileye bir ev ve tuvalet verilmesi' talebinde bulunarak bunun asgari yaşam standardı olduğunu vurguladı.
Google News