Sokak hayvanlarına yönelik kötü muamele, yaralama ve öldürme olaylarının önlenmesi için yeni bir çalışma yapılıyor. İlgili metnin önümüzdeki aylarda TBMM'ye sunulması bekleniyor.
Antalya'da aracını üzerine sürdüğü sokak köpeklerinden birini öldüren sürücüye yalnızca para cezası kesilmesi, bu konudaki yasal düzenlemeleri de gündeme taşıdı.
Türk Ceza Kanunu'na göre, sahipli hayvanlar "mal" olarak değerlendirilerek, bu hayvanların öldürülmesi durumunda ilgili kanun uyarınca mala zarar verme suçundan işlem yapılıyor. Sahipsiz sokak hayvanları ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında ele alınırken, bu kanun hükümleri kabahatler hukuku kapsamına değerlendiriliyor ve cezalarda bu doğrultuda veriliyor.
Hayvanlara yönelik suçların önlenmesinde en önemli unsur olarak görülen cezai yaptırımların artırılmasının yolu yasal düzenlemelerden geçiyor. Konuya ilişkin milletvekillerince hazırlanan ve ilgili birim TBMM Çevre Komisyonu'na havale edilen tekliflerin gündeme alınması ya da yeni bir düzenlemenin Meclise sunularak yasalaşması halinde, hayvanlara yönelik suçlarda cezaların artması gündeme gelebilecek.
Milletvekillerince hazırlanarak TBMM Çevre Komisyonu'na havale edilen kanun teklifleri temelinde hayvanlara yönelik suçların kabahatler hukuku kapsamından çıkarılarak, Türk Ceza Kanunu'nun sınırları içine alınması öngörülüyor.
Komisyona havale edilen teklifler arasında, hayvanlara yönelik işlenen suçlarda cezaların artırılmasıyla ilgili düzenlemelerin yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, 2015 yılında Meclis Başkanlığı'na sunduğu Hayvan Hakları Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin teklif de bulunuyor.
2012'deki düzenleme Meclis'te görüşülmedi
2012'de hazırlanan ve pet-shoplarda hayvan satışının yasaklanmasından, sirkler ile su parklarının kapatılmasına kadar pek çok kritik konuda düzenleme içeren tasarı, TBMM'nin gündemi yoğun olduğu için Genel Kurul'da görüşülmemişti.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, "2012 yılında oldukça kapsamlı bir değişiklik çalışması yapılmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından hazırlanan kanun tasarısı komisyonumuzda uzun süren bir çalışmayla Meclis Genel Kuruluna sevk edilmiş, ancak Genel Kurul gündeminin yoğunluğu nedeniyle kanunlaşamayarak kadük olmuştu." dedi.
Söz konusu kanun tasarısında, ev hayvanını sahiplenen, satan veya ona bakan kişinin yükümlülükleri arasına, hayvanı 'hayvan refahına uygun' bir şekilde barındırmak yükümlülüğünün getirilmesi, deney hayvanlarının ithalat ve ihracatının izne tabi tutulması, akvaryum balıkları ve kuşlar hariç, pet-shoplarda hayvan satışı ile hayvanlı kara sirklerinin yasaklanması, yunus parkı olarak bilinen su sirklerinin sınırlandırılması, hayvanlara dönük yasaklar genişletilerek, para ve hapis cezalarının önemli ölçüde artırılması gibi düzenlemelerin yer aldığına işaret eden Pektaş, şöyle devam etti:
"Antalya'da bir şahıs, köpeği arabasıyla ezerek öldürdü. Tasarı kanunlaşmış olsaydı, bu şahıs 3 yıl hapis cezasıyla yargılanabilecekti. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız kadük olan bu komisyon metnini esas alarak yeni bir çalışma yaptı. Bu çalışmanın önümüzdeki aylarda Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sunulmasını bekliyoruz."
Dünya Gazetesi