HASAT ZAMANI NASIL BELİRLENİR?

Hasat zamanını belirlenmesinde cins ve türlere göre bitkilerin gelişimi, fiziksel ve kimyasal durumları ve çevresel faktörleri tespit edilir. Her sebze çeşidi için belirli noktalar üzerinde durulur.

Çevre koşulları bakım işlerini etkilemektedir. Bu yüzden açık alanda ve sera içerisinde meydana gelen iklim koşullarındaki gelişme dönemlerine dikkat edilmelidir. Meydana gelebilecek gün uzunluğu, gübreleme, sulama, ilaçlama, bitkilerde ortaya çıkan kirlenme, bozulma, çürüme, koflaşma ve çiçeklenmeden itibaren geçen gün sayısı, renk değiştirme, saptan ayrılması gibi birçok faktör incelenir.

Sebze/ Meyveler nasıl hasat edilmelidir?

Domates

Tarlada yetiştirilen domateslerde tohum ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır.

Sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk evrelerinde ve farklı dönemde hasat edilmektedir. Uzak pazarlar için domatesin rengi yeşil-pembe iken hasat yapılır. Ancak bu hasta döneminde domates içindeki boşluklar ve tohumların etrafı iyice dolmuş olmalıdır. Fazla uzak olmayan pazarlara domatesin rengi pembe-kırmızı iken hasat edilir. Salçalık, kurutma veya tüketime sunulacak olan domatesler tam kırmızı-koyu kırmızı renkte hasat edilir. 

Patlıcan 

İriliği ve rengi esas alınan patlıcan, normal büyüklüğünün 1/3- 2/3 aldığında ve renk oluştuğunda hasat yapılır. Eğer patlıcan mat görünüşü parlak hale gelmiş ve rengi çeşit özelliğine göre oluşmuşsa hasat yapılır. Hasat gecikirse patlıcan kartlaşır ve renkleri açılır ve çekirdekleri sertleşerek yenme kabiliyetleri gittikçe kaybolur. Patlıcan da ilk hasat alt kısımdan başlar ve kademeli olarak yukarıya doğru devam eder. Hasat zamanı gelmiş olan patlıcanlar, sıcakla sapları ile birlikte kesilir. İrilik, düzgünlük ve renklerine göre sınıflara ayrılarak ambalaj kaplarına sıkıştırılmadan konulur.

Biber 

Biberlerde hasat; çeşidin erkenciliği, yetiştirme ve bakım koşullarına göre değişir. Biber uygun gelişimi gösterdiğinde hasat edilmelidir.

Sivri biber, iç kısımda tohumlar tam oluşmadan, biber üzerindeki mumsu yapının kalktığı ve yeşil rengin canlılık kazandığı zaman toplanır. Renkte bir sararma ve kırmızılaşma görülürse hasat zamanının geçirildiğini gösterir. 

Salça ve kırmızı toz biber üretiminde biberler tamamen kızarıncaya kadar bitki üzerinde bırakılır ve 1-2 seferde toplanır.

Karpuz 

Karpuz tek yıllık bir bitki olup, gövdesi hafif tüyü kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilmektedir. Hasada gelen karpuzun sapında hafif kuruma başlar ve saptaki karpuz yaprakçıkları kurur. Karpuzun üzerindeki mumsu görünüş yerini parlaklığa bırakır. Olgunluğunun ilk döneminde kısmen bir ağırlaşma olursa da, tam hasta döneminde esas olarak hafifleşme başlar. Eller arasına alınıp hafifçe sıkıldığında bir çatlama sesi duyulur. Karpuza vurulduğunda tok ses çıkartır.

Kavun

Kavunlar, gerçek iriliklerine geldikten sonra olgunlaşmaya başlar. Hasat devresine gelmiş kavunların saplarının dala bağlandığı yerde bulunan iki kulakçık kuruma gösterir. Olgun kavunlar ağırlaşmaya başlar. Dip kısmında hafif bir yumuşama ve koku başlar ve kabuk rengi çeşide özgü rengini alır ve parlaklaşır.

Kavun, tam olgunluğa erişmeden hasat edildiğinde, şeker içeriği, aroma ve tat gibi kalite özelliklerini kazanamaz. Hasada gelmiş kavunlar bitki üzerinde uzun süre bırakılırsa şeker miktarı düşer. Böylece taşıma ve saklamaya dayanıklılığı azalır.

Hasat olgunluğuna gelmiş kavunların hasadı sabah erken saatlerde genellikle elle yapılır. Kavun sapı etrafında hafif döndürülmek suretiyle kopartılır veya kesici bir alet ile sapından kesilerek hasat edilir.

Küçük aile çiftçiliğinde yapılan üretimde olgunlaşan kavunlar, uzun periyotta düzenli olarak hasat edilir. Hasat olgunluğuna gelmiş olan kavunlar, bitki üzerinde bırakılmaz.

Tarla sebzeciliğinde ise hasat 1 veya 3 defa yapılır. İşçiliğin pahalı olduğu yerlerde de hasat bir defada yapılır.

Hasat edilen kavunlar ağırlıklarına göre boylara ayrılır. Boylara ayrılan kavunların en küçüğü ile en büyüğü arasındaki fark % 50'yi geçmemelidir. Boylara ayrılan kavunlar sağlam, temiz, olgunlaşmış ve taze görünümde olmalıdır.

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.