Tarlalarda sebzelerin olgunlaşma sürecinde işin en hassas kısmı olan çapalama işlemini üstlenen kadınlar, güç ve titizlik gerektiren bu işi, günlüğü 20 ile 50 lira arasında değişen ücretlerle yapıyor.
Bursa'nın Yenişehir ilçesinde, yaşları 18 ile 70 arasında değişen kadınlar, günün erken saatlerinde traktör römorkları ya da kamyonetlerin arkasında tarlaya gidiyor.
Yolculuk sırasında boş kutulardan müzik sesleri üreten kadınlar, şenlik havasında şarkılar söyleyerek, iş yapacakları yere ulaşıyorlar.
Ürünlerin olgunlaşma süreci olan yaz aylarında güneşin altında çalışan kadınlar, domates, biber, salatalık, patlıcan ve fasulye gibi sebzelerin üretildiği tarlalarda, ürünlerin civarında oluşan zararlı otları çapalarıyla temizliyor.
Güç ve dikkat gerektiren bu işlemi, bitkilerin köküne ve gövdesine zarar vermeden titizlikle yürüten kadınlar, tarlada yan yana çapa yapıyor.
Ellerindeki çapayı olabildiğince hızlı ve seri kullanan kadınlar, işin sonunda tarlada en küçük zararlı ot bırakmazken, bu ince işleriyle birim alandan alınan verimde önemli rol oynuyor.
"Kolay değil, diğer işlere benzemez"
Çapacı kadınlardan Muhteber Gündüzer, yaklaşık 34 senedir tarlalarda işçi olarak çalıştığını söyledi.
Tarladaki en hassas işin çapacılık olduğunu belirten Gündüzer, "Kolay değil, diğer işlere benzemez. Güç isteyen bir iş ve terini akıtmak zorundasın. Her kadın yapamaz. Tarım işçileri arasında çapacı kadınlar özellikle seçilir." ifadesini kullandı.
"İşçiliğin üst seviyede olması gerekiyor"
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da ilçelerinin tarım potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, domates, biber, salatalık ve fasulye gibi birçok sebze üretildiğini söyledi.
Ekilebilir 520 bin dönüm arazi olduğunu aktaran Aktaş, "Tarım zor bir şey. Çapa gibi hassas işleri içinde barındırıyor. İşçiliğin üst seviyede olması gerekiyor." dedi.
"İşi bilenler yapmalı rastgele olmaz bu çapa"
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. HASAN Vural ise çapanın bir tarlada olmazsa olmazlardan olduğunu belirterek, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin çapacı kadınların yaptığı işin her zaman büyük önem taşıdığını söyledi.
Kadınların hem yabancı otları temizlediğini hem de küçük kanallarla suyun köke inmesini sağladığını dile getiren Vural, "İşi bilenler yapmalı, rastgele olmaz çapa. Yabancı otları temizlemezsen verim düşer, toprak parçalanmazsa sulama olmaz, verim düşer. Fideye, bitkinin gövdesine verilecek en küçük zarar, üretime olumsuz yansır, verim alamazsın. İşi bilen çapacılar nasıl verimde önemli rol oynuyorsa, bilmeyenlerin üretimin düşmesine yol açabilir." ifadelerini kullandı.
Vatan