Glikoz kotasının kalkmasını savunan Tekin, bunun pancar üretimine zarar vermeyeceğini söyledi. Tekin, fruktoz şurubu kotası kalkarsa bunun üretimi bitireceğini ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını aktardı.
Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde ihracatçılarla bir araya geldi. Gıda ürünleri ihracatçılarının şeker teminine yönelik sorunlarını dinleyen Tekin, daha sonra basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenledi. Toplantıya İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu ve Nişasta Bazlı Şeker Üreticileri Birliği Başkanı Rint Akyüz de katıldı.
ÜRETİM DÜŞTÜ
Şeker üretimi hakkında bilgi veren Tekin, "2 milyon civarı (1 milyon 976 bin) ürettiğimiz kotalı ürünümüz var. Kotada yüzde 12'lik bir düşüş var. 2 yıldır geçen yılda dahil olmak üzere kotanın altında bir üretim var" dedi. Daha çok pancar üretilmesine karşın hava koşulları ve hastalık nedeniyle polar miktarının yüzde 17'lerden yüzde 14'lere indiğine işaret eden Tekin, "2014'te 157.5 TL olan pancarın tonu bu sezon 190 TL'ye çıktı" diye konuştu.
'KOTA KALKMALI'
Şeker yasa tasarısına ilişkin sorumuzu yanıtlayan Tekin, son iki yıldır seçimler nedeniyle bekleyen tasarının kadük olduğunu ancak yeni dönemde gündeme geleceğini aktardı. Tekin'e, yasaya ilişkin pancar üreticisinin çekinceleri olduğunu hatta "pancar üreticisini bitirecekler" yorumlarına yol açtığını hatırlattığımızda "Kamuoyu önünde yapılan bazı tartışmalar yanlış anlaşılıyor. Biz nişasta bazlı şeker kotasını tasarıda boş bıraktık, Bakanlar Kurulu bir oran belirledi. Meclis'te komisyona gelince tartışılır. Benim şahsi fikrim glikoz kotası tamamen kalkmalı. Bu AB'de böyle. Kotanın kalkması pancar üretimine de katkı sağlar" ifadelerini kullandı.
Nişasta bazlı şeker hakkında bilgi veren Tekin, şunları söyledi: "Şimdi glikoz şurubu dediğimiz şey, sakkaroz dediğimiz pancar şekeriyle veya früktoz dediğimiz diğer şekerle birlikte kullanılabilen bir üründür. Yani tamamlayıcı bir ürün ikame bir ürün değildir. Pancarın ikamesi veya pancardan üretilen şekerin ikamesi bir ürün değil. Dolayısıyla pancar sektörünü olumsuz etkileyecek bir ürün değil hatta onlara olumlu şekilde katkı verecek bir ürün. Dolayısıyla glikozu kıvam için, raf ömrü için, fermantasyon için, değişik gerekçelerle kullanıyor üreticiler. Dolayısıyla glikozu kullananlar sakkarozu da kullanmak zorundadır. Bu nedenle de benim şahsi önerim glikozun kota kapsamı dışına çıkarılması."
ANLAMSIZ OLUR
Pancar çiftçisi açısından bakıldığında oluşan durumu anlatan Tekin, "Kota kaldırıldığı zaman bugün itibarıyla nişasta bazlı şekerin biraz üretim maliyeti avantajı var. Glikozu kotadan kaldırdığınız zaman bu ürünü ve çiftçiyi destekleyen bir durum. (Üreticitiyi kastederek) Bitirebilirsiniz dediğim durum şu: Nişasta bazlı şeker pancarın yerine ikame edilen izoglikoz früktoz ağırlıklı şuruplar eğer kota kapsamı dışına çıkarsa o zaman pancar sektörü olumsuz bir şekilde ciddi etkilenir ama öyle bir şey yok zaten. Böyle bir şey gündemde de yok, öyle bir şey fiilen yapılması da çok anlamsız bir şey" bilgisini verdi.
İTHALAT MÜDÜRÜ 3.5 AYDIR ANLAMADI!
Şeker üretimindeki düşüş, ihracatçının kullandığı şeker temininde sorun yarattı.
İhracatçılar çözümü dahilde işleme rejimiyle şeker ithal etmekte buldu. Ancak AB'ye ihracat yapan firmalar, şekeri Hindistan ya da Brezilya'dan ithal ettiği için Avrupa Birliği de Türk ihracatçısına 'Telafi edici vergi' uygulamaya başladı. Bu vergi de Türk ihracatçısının AB'ye yaptığı ihracat da rekabet sıfırladı. Toplantıda konuşan Zekeriya Mete, "3.5 aydır İthalat Genel Müdürü'nü konuyu anlatmaya çalışıyoruz. AB'ye ihracat yapanların büyük sıkıntı içinde olduğunu bildirdik. 3.5 ayda ithalat genel müdürünü aşamıyorsak, ihracatçının durumu net bir şekilde anlaşılabilir. Ancak henüz bir sonuç alamadık. İthalat Genel Müdürü 'AB'ye ihracat yapabilmek için sıfır gümrükle şeker getirebilirsiniz diyen kimse onunla konuşun' diyor. Bu nasıl bir mantıktır. Bize AB'ye ihracat yapmayın demeye getiriyor. 2.5 milyar dolarlık şekerleme ihracatının 400 milyon dolarlı AB ülkelerine yapılıyor. Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş da sorunu çözün diyor. Ancak müsteşarlar ve müdürleri aşamıyoruz bir türlü" diye konuştu.
ETİ ROMANYA'YA KAÇTI
Toplantıda yer alan Eti Satın Alma Müdürü Üretim Malzemeleri Zihni Eryurt, ülkede yaşanan sorunlar yüzünden ihracatçının büyük sıkıntıya girdiğini söyledi. Eryurt, "Firma olarak bir takım riskler görmeye başladık. Türkiye'de bir takım artı maliyetler oluştu. Dünyanın en pahalı şekerini kullanıyoruz. Hakkımız olan şekeri alamadığımız için ihracatta da sorun yaşıyoruz. Bu yüzden Romanya'da fabrika kurduk" dedi.
Aydınlık Gazete