28 Ocak'ta Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamaları İçin Uluslararası Hizmetler Enstitüsü'nün (ISAAA) yıllık olarak yayınladığı araştırmaların sonucuna göre, genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin dikimi 2014 yılında 181,5 milyon hektarla yeni bir rekora imza attı. 2013 yılından bu yana yüzde 3.6'lık bir artış gözlemleniyor.
İlk GDO'lu ürün dikiminin başladığı 1996 yılından bu yana dikili alanların büyük bir artış gösterdiğini söyleyen ISAAA'nın kurucusu Clive James, Bangladeş'in 2014 yılındaki katılımıyla dünya üzerinde 28 ülkenin GDO'lu üretim yaptığını, bunların yirmisinin gelişmekte olan, altısınınsa endüstrileşmiş ülkeler olduğunu ve bu rakamların dünya popülasyonun yüzde 60'ını temsil ettiğini açıkladı.
GDO'lu ürün dikiminde 73.1 milyon hektarla Amerika ilk sırada yer alırken, Amerika'yı 42.2 milyon hektarla Brezilya ve 24.3 milyon hektarla Arjantin izledi.
Asya'da Hindistan en hızlı artışı göstererek aşağı yukarı Kanada kadar, yani 11.6 milyon hektarlık alanda GDO'lu ürün dikimi yapıyor. Bunun aksine Avrupa ülkelerinde tarım alanlarının yüzde 0.1'inden daha az bir alanda GDO'lu ürün ekimi gerçekleşiyor. Fakat bunun yeni kabul edilen izinlerle gelecekte daha da artabileceği düşünülüyor.
1996 yılından bu yana 12'den fazla genetik olarak değiştirilmiş ürün (mısır, soya, pamuk, meyveler ve sebzeler) onay alarak dünya çapında piyasaya sunuldu. GDO'lu ürün dikimini destekleyenler dikimi gerçekleşen bitkilerin kuraklılığa, böceklere ve hastalıklara dayanıklılığıyla savunuyorlar.
Hayal Senem Sayan
LeMonde