GİRİŞİMCİNİN YENİ GÖZDESİ ORGANİK PAZAR

Unutulmaya yüz tutan semt pazarları organik ürün sayesinde yeniden gün yüzüne çıktı. Yıllarca marketlerden alışveriş yapan vatandaş doğal ürünlere yönelince, semt pazarlarına da rağbet arttı. Artan kazancı fırsat bilen girişimci, organik pazar işine giriyor.

Bilinçli tüketicinin öncelikli tercihleri arasında yer almaya başlayan organik tarım ürünleri gerek dünyada gerekse Türkiye'de pazar payı, toplam üretim miktarı ve tarımsal alanın genişliğini hızlı bir şekilde arttırmaya devam ediyor. Artan talebe yetişmek için, çiftçilerin büyük bir kısmı organik tarıma geçiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; 2002'de çiftçi sayısı 12 bin iken bugün 70 bini aşmış durumda. Ülkemizde toplam organik pazar sayısı 16. Bunların 7'si yüzde 100 Ekolojik Pazar markası ve standartları altında yürütülüyor.

ÇIKIŞ NOKTASI SAĞLIKLI YAŞAM

Hal böyle olunca, organik ürünlere talepte arttı. Talep artıncada birçok girişimci, üretici ve satıcı olarak organik pazarlarda yerini aldı. Kimi doğayı önemsediği için girişmiş bu işe kimisi mühendisliği bırakıp yönelmiş kimi de aile bütçesine katkı sağmak için. Hepsinin ortak noktası ise sağlıklı yaşam, temiz doğa. Onların hikayesini onlardan dinleyelim dedik ve pazarın nabzını tuttuk.

KENDİMİZE NEDEN YAPMAYALIM

Bilgisayar mühendisi olan Erol Ağırlar, "2006 yılında Türkiye'ye ilk organik ticareti biz kurduk. İnternetten satışa başladık sonra organik pazarlar çoğaldıkça pazarlarda yer almaya başladık. Hem internet satışımız var hem pazar satışımız var" diye konuştu. 8 yıl internet danışmanlığı yaptığını ifade eden Ağırlar, "Bir gün aniden herkese bir proje yapıyoruz kendimize neden yapmayalım dedik. İlk organik pazarda Bomonti'de kuruldu. Orada yerimizi aldık. İstanbul'da insanlar organiğe ulaşamıyordu. Dedik ki, bunun dağıtımınıda biz yapalım. Ulaşamayanlara biz ulaşalım."

TALEP ARTTI PAZAR BÜYÜDÜ

Önceden tek bir noktanın olduğunu söyleyen Ağırlar, "O zamanlar esnaf sayısı da azdı, üreticide azdı. Organik tarım noktasında insanlar bilgi sahibi olmaya başladıkça taleplerde arttı. Talep artınca da pazar büyümeye başladı. Ve insanların ayağına pazar açılmaya başladı" dedi.

Şimdi müşteri bize ulaşmaya çalışıyor

Bir mağazada çalıştığını, organik tarım üreticisi olan kuzenin yönlendirmesiyle bu işe başladığını söyleyen Uğur Turan, "Sonra bende kendimi pazarın içinde buldum. Satışlarımız çok iyi gidiyor" dedi. Tüketicinin yüzde ellisinin organiğe inanmadığını belirten Turan: "Bilinçli olan kesim kolayca ulaşabiliyor bize. Önceden biz onlara ulaşmaya çalışıyorduk şimdi onlar bize ulaşmaya çalışıyor."

EN ÇOK SEBZE SATILIYOR

Yaklaşık yedi yıldır bu işi yaptığını anlatan Doğan Bayram: "İnsanlar daha yeni yeni organiğe yönelmeye başladı. Her geçen gün müşterilerimiz artıyor. Özellikle sebze çok satılıyor onu yumurta, tavuk, peynir, bakliyat takip ediyor."

Üniversite öğrencisi olan Ayşenur Pirgaip ise, arkadaşlarıyla organik tarıma merak saldığını söyleyerek, "Doğal olan her şeyi çok önemsiyorum. Doğal ürünler yetiştirip onladan yemek yapmayı tercih ediyorum" dedi.

Evdeki bütçeye katkı sağlıyorum

Altı yıldır organik pazarda gözleme yapıp sattığını anlatan Zübeyde Kızılkaya ise, "Ev hanımıydım. O ara bir teklif geldi ve düşünüp taşındım, kabul ettim. Şuan çok memnunum. Günde en az 100 lira kazanıyorum. Bu parayla evdeki bütçeye katkıda bulunuyorum. İşimi çok seviyorum. Daha uzun yıllar sürdüreceğim" ifadelerini kullandı

Memurlar.net
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.