Ödemiş'in Kaymakçı beldesinde kurulan doğal tavuk çiftliğinde 30 dekar arazi üzerinde bin 500 tavuk yetiştiriliyor.
2011 yılından bu yana 30 dekar arazisinde doğal tavuk ürettiğini kaydeden Kaymakçılı Ziraat Mühendisi Reşat Çağlar Sümer (25) doğal tavuk üretimine üniversite son sınıfta başladığını belirterek, amaçlarının insan sağlığı olduğunu kaydetti.
Ödemiş'in Kaymakçı beldesinde kurulan doğal tavuk çiftliğinde 30 dekar arazi üzerinde bin 500 tavuk yetiştiriliyor. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları ile bağlantılar kurmaya çalıştığını belirten genç mühendis Reşat Çağlar Sümer doğal tavuğun bilinen köy tavuğu olduğunu kendi kendine beslendiğini ve cinsinin melez olduğunu belirtti.
"TÜRKİYE'DE TAVUK ÜRETİMİNDE ÜÇ YÖNTEM VAR"
Doğal tavuk üretimi hakkında bilgi veren Zooteknist Reşat Çağlar Sümer şu bilgileri verdi: "Türkiye'de tavuk üretiminde üç yöntem var. Bir tanesi 42 günde tavuğun yetiştiği ticari amaçlı tavuk üretimi. Diğeri organik denilen ve 80 günde yetişen tavuk üretimi. Üçüncüsü de bizim ürettiğimiz olan doğal tavuk üretimi. Doğal tavuk denildiğinde akla ilk olarak köy tavuğu geliyor. Doğrusu da köy tavuğu üretimini gerçekleştiriyoruz. Ben üniversite son yılımda köylerdeki babaannelerimizin üreterek bugüne getirdiği melez dediğim tavukları çoğaltmakla bu işe başladım. Kendim aslen de Kaymakçılıyım. Kaymakçı'da bu tavukları bulmam zor olmadı. Daha sonra üretmeye başladığım bu tavukları şehirden uzak, yerleşim yerlerinden uzak kimyasal tarım ilaçlarından ve ürünlerinden uzak bir alan da 30 dekarlık arazi üzerinde çiftliği oluşturdum."
"BİZİM ÜRETTİĞİMİZ TAVUKLAR İLK 9 AY SADECE BÜYÜYOR"
Ürettikleri tavukların ilk dokuz ay sadece büyüdüğünü söyleyen Sümer şöyle konuştu: "Dokuz aydan sonra yumurtlamaya başlıyor ve bir yaşında da yani 11-12 aylıkken de kesime geliyor. Buda bildiğimiz köylerde her ailede olan her ailenin damında evinde kendi kendine yetişen büyüyen tavuklarla aynısıdır. Şuan doğal üretim çiftliğimiz de bin 500 tavuk var. Bizim tavuklarımız ekmeğini eşeleyerek buluyor. Solucan ve karıncada beslenme ürünleri arasında yer alıyor. Biz tavuklarımızı burada kendi kendine yetişen ve kendimizin de hiçbir katkı maddesi olarak yetiştirdiğimiz yonca, karamba ve buğdayla aynı zamanda doğadan kendiliğinden çıkan otlarla besleniyorlar."
"HEDEFİM ŞİRKETLEŞMEK"
Hedefinin Türkiye'de şirketleşmek olduğunu kaydeden Sümer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün ülkemizin bu gibi iş alanlarına ve üretime ihtiyacı olduğuna düşünüyorum. Ben 25 yaşında bir mühendisim. Yaşıtlarımın çoğu piyasada kendilerine iş ararken ben burada üretim yaparak hem kendime hem çevreme hem de ülkeme katkı sağlamış oluyorum. Birebir görüştüğüm müşterimiz olan ailelerimiz var. Aileler buraya geliyor ya da telefonla sipariş veriyor. Canlı canlı tavuk alıyorlar. Anne babalar çocuklarına doğal tavukla beslemek istiyorlar. Müşterilerimizin her birine teşekkür ediyorum."
"YUMURTALARIMIZIN DA MÜŞTERİSİ VAR"
Tavuklarının yumurtalarının da müşterileri olduğunu dile getiren Sümer sözlerini şöyle tamamladı: "Doğal yumurta severler çiftliğimizden yumurtalarını temin ediyorlar. Hedefim tesisimizin doğal statüsünü bozmadan tavuk sayısını artırmak ve şirketleşmek olacaktır. Burada bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Bazı konularda başvurular yaptığımızda bakanlığımızdan bize sahip çıkmasını istiyoruz. Bizler hazır halde olan üreticileriz. Emeğimizi sermayemizi günümüzü ortaya koymuş ve üretim yapar olmuşuz devletinde elimizden tutmasını ve bize destek olmasını istiyoruz. Kaymakçı bundan sonra doğal tavuk üretimi ile de duyulacaktır."
İHA