Bitki atıklarının israf olmaması için nasıl bir yöntem geliştirilirse tarıma ve doğaya katkı sağlanabilir ?
Batı Afrika Gana’da bir gıda fabrikasında Manyok adı verilen bir bitkiden aylık 400 ton ürün elde ediliyor. Ürünü işleme sürecinde ise aylık 120 tonluk bir kayıp söz konusu oluyor. Şimdi de bu ürünün israf edilen posa ve kabuklarını da değerlendirmeyi düşünen araştırmacılar, bir ilki başarıyorlar.
Bitki Atıklarını Mantar Yetiştirmede Kullanılıyorlar
Bitki atıkları önce yere seriliyor ve talaş tozuyla karıştırılıyor. Ortaya çıkan karışım torbalara dolduruluyor ve mantar kökleri ile karıştırılıyor. Yaklaşık 5 gün sonra yenilebilir mantarlar ortaya çıkıyor. Fabrika, bu mantar üretimi ile toplam gelirini de aylık yüzde 15 oranında arttırabiliyorken geri dönüşüme de katkıda bulunmuş oluyor.
Araştırmacılar ve çiftçiler Gana gibi bir ülkenin, yakında, sadece bitki atıklarından yılda 650 ton yenilebilir mantar üretebilir hale geleceğini düşünüyorlar. Araştırmacılar, ayrıca bazı doğal gıda dönüştürme modellerini de bu projeyle ortaya çıkardıklarını belirtiyorlar.
Gıda Mühendisi, Keith Tomlins yaptığı açıklamada ; “Manyok bitkisi ile bir mayalama elde ediyoruz. Bu yolla açığa çıkan doğal ısı, ürünü mikroplardan arındırıyor ve yeni bir ürün üretimi için doğal ortam sağlanmış oluyor’’ dedi.
Hayal Senem Sayan
Euronews