GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Tavuk ırklarıyla ilgili GDOlu oldukları iddiaları mevcut bilgilere göre temelsizdir dedi.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, tavuk ırkıyla ilgili "GDO'lu Oldukları İddiaları Mevcut Bilgilere Göre Temelsizdir" dedi.
Zaman zaman yazılı ve görsel medyada kimi uzman sıfatlı şahısların tavuk etleriyle ilgili açıklamalarını takip ettiklerinin belirten Büyüközer, "Bu açıklanan iddiaların bazıları; 1.45 günde kesim olgunluğuna gelen bu hayvanların helal ve sağlıklı olmadıkları, dolayısıyla etlerinin de helal ve sağlıkı olamayacağıyla ilgili iddialar, tavuk ırklarıyla ilgili olarak genetik yapıları ile oynandığı, dolayısı ile GDO'lu oldukları iddiaları, civcivlerde dişi olanlar sağ bırakılıyor. Erkek civcivler öldürülüyor iddiaları, bu tavukların beslenmesinde antibiyotiklerin, hormonların kullanıldığı iddiaları, günde yüzbinlerce tavuğun elle kesilemiyeceği iddiaları, uygulanan tüy yolma sisteminde tavukların murder olacağı iddiaları, dolayısı ile kapitalist sistemin oyuncağı olmuş helal sertifika kurumlarının helal sertifikasının geçerli olmayacağı gibi safsata mertebesinde iddialar sergilenmekte öncelikle bu iddiaların mevcut bilgilere göre temelsiz olduğunun altını çizelim.
Bu tavuk ırklarıyla ilgili GDOlu oldukları iddiaları mevcut bilgilere göre temelsizdir. Bu ırklar hibrit türlerden oluşmaktadır. Hibritlenme ve seleksiyonlamayla geliştirilmiş ırklar oluşturmada da herhangi bir dini yasak mevcut değildir.
İstenen et kalitesine göre, nesil ıslahı yolu ile hibritleme ve isteklere uygun yem rasyonu uygulaması ile beslenmenin de dini bir haramlığı söz konusu değildir.
Bu çalışmaların amacı hızlı verim artışına yönelik özelliklerinin geliştirilmesidir. Dolayısıyla kesinlikle GDO'lu olmaları söz konusu değildir. Nitekim Helal sertifikalı kesilmiş tavukların GDO analizleri yapılmaktadır ve bugüne kadar hepsi de temiz çıkmıştır. "dedi.
"Bu Hayvanlardan Elde Edilen Etlerin Sağlıksız Olduğu, Hormon Veya Antibiyotik Gibi Kalıntıların Çokça Olduğuna Yönelik İddialar Da Mesnetsizdir"
Tavuk üretiminde civcivlerin erkek olanlarının öldürüldüğü söylentisinin gerçek dışı olduğunu söyleyen Dr. Büyüközer: "Kesimhanlere çiftliklerden gelen tavukların erkek dişi oranı hemen hemen bvirbirine yakın oranlarda seyrettiği zaman zaman yapılan sorgulamalarda alınan bilgilerdir.
Diğer bir iddia da bu hayvanlardan elde edilen etlerin sağlıksız olduğu, hormon veya antibiyotik gibi kalıntıların çokça olduğuna yönelik iddialar da mesnetsizdir.GİMDES Helal sertifikalama sistemi kapsamında olan hayvanlarda hormonlarin kullanımı konusunda; GİMDES Helal Sertifikalama sisteminde kesinlikle hormon kullanımına izin verilmez. Antibiyotik ilaç konusunda ise besicilikte bulunan bütün hayvan çeşitlerinde kullanımı bazı şartlarda kaçınılmaz olmaktadır. Bu kullanım veteriner kontrolunda yapılır ve bu gibi ilaçların vucuttan atılma süreleri beklendikten sonra kesime gönderilmeleri durumunda da bir risk teşkil etmediği bilinmektedir. Ayrıca her türlü şartlar dikkate alınarak GİMDES Helal Sertifikalama sisteminde kesimden 3 gün öncesinde yem rasyonunun daha özel bir rasyonda yürütülmesi istenmektedir. Neticede, bu ilaçların verildiği hayvanların yeterli süre bekletildikten sonra kesime gönderilmesiyle ilaçlar ve diğer bilinmeyenler vücutdan arınmış olduğundan helallik ve insan sağlığı için bir risk oluşturmamaktadır...
Ayrıca bu ilaç kalıntılarının sadece tavuklarda sorun oluşturuyor gibi gündeme gelmesi de anlaşılır gibi değil , Cünkü; Büyükbaş, küçük baş hayvanlarda ve balıklarda da bu tür ilaçlar kullanıldıklarında vücuttan atılma süreleri beklenmeden kesilmesi ve tüketime sunulması durumunda da benzer riskler ortaya çıkmaktadır. Ancak iddia sahiplerinin bu konularda sesleri çıkmamaktadır" İfadelerini kullandı.
İHA