FUNGAL ZARARLILAR İÇİN ERKEN UYARI CİHAZI

Tarım 4.0'ın çiftçilerin yardımına koşan uygulaması bu sefer tarlalardaki fungal bakterilerle savaşmaya yarayacak olan bu Nesnelerin İnterneti cihazı.

Tarım 4.0'ın çiftçilerin yardımına koşan son uygulaması bu sefer,  İngiltere'de 4 senelik bir çalışmanın sonucu olarak geliştirilen, ve tarlalardaki fungal bakterilerle savaşmaya yarayacak olan: Fungal Alarm, Nesnelerin İnterneti cihazı

Çiftçiler için en büyük korkulardan biri, ailelerinin geçim kaynağı olan tarlalarına ektikleri bitkilerin doğal afetler gibi beklenmedik olaylar karşısında çaresiz kalmalarıydı, fakat teknolojinin ilerlemesiyle böyle durumlarda SMS ile bölgesel olarak erken uyarılarla önlemlerini alabiliyorlar.

Doğal afetlerin dışında çiftçilerin bütün yıllık emeklerini yok etmeye istekli hastalıklar, zararlı böcekler, fungileri de unutmamak gerekiyor. Tarım 4.0 teknolojileri ise yine çiftçinin yardımına koşuyor.

Fungilerin, ekinlere zarar vermesini engellemek için çiftçilerin yapabileceği sadece iki şey bulunuyor. Fungisit ile ilaçlamak veya toprağı fungal sporların analizi için laboratuvara göndermek. Sonuç olarak iki çözüm de maalesef kalıcı değil. Fungisitlerin fazla kullanımı hem toksik hem de bağışıklık problemlerine sebep olabiliyor. Analiz kısmı ise zaman alıyor ve pahalı. Çiftçi, test sonuçlarının gelmesini beklerken ekinleri çoktan zarara uğramış olabiliyor

 

 

 

25cm yükseliğinde olan cihaz, içerisinde bulunan kimyasallar sayesinde topraktaki sporları çekiyor. İçeri giren mikroorganizmalar kolonize olarak büyüyor ve göstergede renk değişimini tetikliyor. Bununla birlikte kablosuz internet aracılığıyla sinyal göndererek, çiftçilerin tarlalarındaki problemle ilgili SMS veya aplikasyon ile uyarı almasını sağlıyor.

Topraktaki farklı çeşit patojenler içinse farklı cihazlar gerekiyor.

 

Umuyoruz ki bu cihaz ile çiftçiler ve ziraat mühendisleri, tahminsel öngörülerinin yerine, sadece fungal saldırılar olduğu zaman tarlalarını ilaçlamaları gerekecek.

Böylece ilaç kullanımı azaltılarak ilaçlara bağışıklık kazanmaları engellenmiş olacak yoksa bu patojenlerle savaşmak için daha bir çok fungisite daha ihtiyacımız olacak.

Cihaz, çiftçilerin akıllı kararlar vererek, doğru zamanda doğru çeşit fungisit kullanılarak bağışıklık kazanılmasının da önüne geçileceğini düşünüyor.

Sporların hareketli ve bulaşıcı olmaya başlamasıyla, semptomlar gözle görünür olmadan haftalar öncesinden çiftçileri uyararak, Akıllı Tarım ve Tarım 4.0'ın yararlarını bir kere daha kanıtlıyorlar.

 

 

 

tarim.com.tr

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.