Tarım sektörünün dev firmaları son ürünlerini Konya'da 14. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nda çiftçilerle buluşuyor.
Konya Tarım Makinelerinde dünyada söz sahibi olacak
Tarım denince akla Konya'nın, Konya denince de akla Tarım Makineleri sektörünüm geldiğini belirten LUSNA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, ''Tarım fuarı ilk gün açılış sebebiyle çok kalabalık değildi ancak sonraki günlerde epey bir yoğunluk var.
Az da olsa yurt dışından, genellikle de yurt içinden ziyaretçiler geliyor
Standımızda ürünlerimizi sergiliyoruz. Özellikle yeni ürünlerimizden tamamen çiftçinin rahatlığı düşünülerek dizayn edilmiş otomatik açılan kollar ile çiftçimiz kendini fazla yormadan bitkinin ihtiyacı kadar ilaçlama yapıyor. Çiftçilerimize de bunları sergiliyor, arz ediyoruz. Son dönemde o kadar olumsuz haberlerin çıkmasına rağmen elhamdülillah Konya'mıza ve Türkiye'mize bir yansıması çok az oldu. Belçika'da yaşananlardan sonra Belçika'nın yanı sıra Avrupa'da hayat durdu. Türkiye çok şükür bunların hiç birinden etkilenmiyor.
Vatandaşlarımız sağduyulu davranarak, devletine hükümetine güvenerek bu tür olayların üstesinden gelmeyi başarıyor. Tarım Fuarında ÜNTAR ve LUSNA olarak bulunuyoruz. ÜNTAR tamamen yurtiçine hitap eden bir markamız. LUSNA ise tamamen yurtdışına hitap eden bir markamızdır. Yurt içine tabi önem veriyoruz ama bizim için daha önemli olan yurt dışı pazarıdır. Ülkemize dövizin girmesi gerekiyor. Ziyaretçi sayısına baktığımız zaman özellikle yurtdışı ziyaretçi sayımızı artırmamız gerekiyor. Burada da fuar firmalarına büyük görevler düşüyor.
Tarım denince akla ilk Konya geliyor
Konya özellikle tarım makinesi sektöründe kısa sürede büyük yol aldı. Avrupa'dan ithal ettiğimiz makineleri şimdi bir ihraç eder olduk. Bu da Konya için çok güzel bir gelişme. İlerleyen dönemlerde ben Konya'nın özellikle tarım makineleri sektöründe dünyada söz sahibi olacağını düşünüyorum. Şimdi de tarım makineleri sektöründe akla gelen ilk şehir Konya. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Ancak Türkiye'nin birçok yerinde birçok firma tarım fuarı düzenliyor. Bu fuarların Türkiye'de bir şehirde uluslararası boyutta düzenlenmesi gerekiyor. Bunun içinde Konya en büyük adaylar arasında yer alıyor. '' ifadelerini kullandı.
Bazı noktalarda Avrupa'yı örnek almalıyız
Konya tarım fuarı gittikçe gelişiyor gittikçe büyüdüğünü ve şu anda da Türkiye'nin en büyük tarım fuarı haline geldiğini söyleyen Anıl Yatağanlı Tarım Makineleri Genel Müdürü İbrahim Çalmaz, ''Konya Dünyada da hatırı sayılır bir yere sahip durumda bulunuyor. Kamu kurumlarımızdan fuarla ilgili destek bekliyoruz. Şu anda Fuar alanındaki mevcut kapalı alan yetmiyor. Fuarın yanındaki asfalt çalışması fuar açılışından iki gün önce yapılıyor. Fuarın ne zaman yapılacağı aylar öncesinden belli olmasına rağmen bu işlerimizi son güne bırakıyoruz. Bunların yanında geçen sene otopark konusunda büyük bir kargaşa vardı bu sene biraz daha düzene girmiş.
Almanya'da düzenlenen dünyanın en büyük tarım fuarını gezip gördüğümüzde bizdekiler gibi 35 holden oluşuyor. Hatta holler arasında otobüsler hizmet veriyor. Sadece tarım fuarında bu kadar doluluk oranı yakalanıyor. Diğer fuarlara bu kadar yoğun bir ilgi olmuyor. Tarım fuarının dışındaki fuarları geliştirmek, bunların çalışmasını yapmak gerekiyor. Bir ayakkabı, bir otomotiv sektörü de Konya'da ilerde ancak tarımda ve tarım makinelerinde bir numara. Bu fuar vesilesiyle Türkiye çapındaki bayilerimizle görüşüyoruz. Biz fuarlara daha çok yeni ürünlerimizi sergilemek ve tanıtımını yapmak olarak bakıyoruz. Her sene Elhamdülillah yeni bir ürün çıkarıyoruz. Bu sene de çıkardık. Hatta yurt dışından bir bayiden bir talep geldi. Biz de bu protitipi satışına seneye başlayacağız dedik.
Tarım fuarımıza yoğun bir talep var
Hatta yoğunluk sebebiyle bazen bayilerimizle ve müşterilerimizle görüşmekte zorlanıyoruz. Yurt dışında ve İstanbul'daki fuarlarda olduğu gibi girişlerde ücret alınabilir. Sektörle alakası olmayıp sadece gezip hediyelerden almaya gelenler var. En azından bunların önünün kesilmesi gerekiyor. Davetiye uygulaması da çözüm olabilir. Biz bayilerimize davetiye göndeririz onlar da ücret ödemezler. Avrupa'da ilk iki gün girişler yüksek ücretlidir. Bu da daha çok distribütör firmaların görüşebilmesi için uygulanıyor. Bayimle konuşurken bir hemşerim geliyor benle bir ilgilen diyor. Özellikle ilk iki gün fuarın ücretli olması gerekiyor. Hafta sonu ücretsiz oldun. Çitçimiz gelmesin demiyoruz tabi ki yeni teknolojileri, yeni makineleri görecekler. '' dedi.
Tek üründe 50'ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz
Şakalak olarak 2016 Konya Tarım Fuarında yoğun bir ilgi gördüklerini ve müşterilerinden çok güzel geri dönüşler aldıklarını aktaran Şakalak Tarım Makineleri Genel Müdürü Mutafa Genç ''1975'ten bu yana Konya'da tarım makineleri sektöründe üretim yapan Şakalak, bugün 3. Organize Sanayi Bölgesinde 55 bin metrekare alanda üretim faaliyetlerini devam ettiriyor. Ekim ve toprak işleme olmak üzere iki ana dalda üretim yapıyor. Özellikle mibzerde dünyanın 50'ye yakın ülkesine ihracat yapıyor.
Hemen hemen tüm ulusal ve uluslararası tarım fuarlarında yerini alan Şakalak, Konya tarım fuarında da çiftçimizin işini kolaylaştıracak ürünlerini sergiliyor. Burada özellikle yurt dışından ve Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen ziyaretçiler Şakalak'ı tanıyarak, bilerek geliyorlar. Standımızı da kendi yerleri gibi görüyorlar. Yine aynı şekilde buraya gelip yeni ürünlerimizi görüp tanıyıp daha sonrasında bu ürünlerin siparişlerini veriyorlar. Müşterilerimizden en küçük bir olumsuz geri dönüş olmadı. 1975'den beri olduğu gibi Şakalak olarak çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz. '' dedi.
Konya tarım fuarlarında Avrupa'yı geçebilir
Konya Tarım Fuarı'nın her sene üzerine koyarak daha iyiye gittiğini ancak halen çözülmesi gereken birçok problemin olduğunu ifa de eden ASC Hidrolik Avrupa Bölge Müdürü Osman Güven, ''Yurtdışından gelen biri olarak Konya Tarım Fuarı geçen seneye göre daha iyi ancak daha çok eksikliklerimiz var. Seneden seneye de ilerlemeler göreceğiz inşallah. Ziyaretçi potansiyeline baktığımız zaman çok iyiyiz ancak Avrupa Konya'yı daha yeni yeni keşfediyor.
Türkiye'ye ciddi yatırımlar olursa, firmalarımız da kalite ve kurumsallaşma odaklı çalışmalar yaparlarsa Avrupa'daki fuarları da geçebiliriz. Almanya'da Hannover Tarım Fuarı'nda bizi stand tasarımımız ve ürünlerimizle Avrupa firması zannettiler. Orada hidrolik pompa ve motor üzerine ne kadar firma varsa hepsi bizleri ziyaret etti. Biri İtalyan firması mısınız, biri İspanyol firması mısınız dedi. Bu da bizi gururlandırdı. Türk firması deyince nerden çıktınız gibisinden çok şaşırdılar. ASC aslında yeni bir kuruluşuz. 2007 yılında kurulup 2012 yılında seri üretime geçtik. 2014 yılına geldiğimizde de Avrupa pazarında da ciddi bir Pazar yakaladık.
ASC Hidrolik pompa, motor, alüminyum pompa, motor, gövde, döküm gövdeli pompa ve motorlar üretiyoruz. Ayrıca bunların dışında da Türkiye'de ilk defa yerli üretim olan akış bölücüyü biz ürettik. Ürettiğimiz ürünlerin genel kullanım alanları traktör ve makine grupları ile iş makineleri, kaldıraçlar, liftler. Fuara da hem yeni ürünlerimizi tanıtmak hem de markamız olan Blue Ascend'i ön plana çıkarmak için yer alıyoruz.
Standımıza da fazla bir ürün koymadık daha çok markamızı ön plana çıkarmak istiyoruz. Bu alanla ilgili olan arkadaşlarımızı da bu stadımızda ağırlıyoruz. Konya'da Alümünyum olarak iki farklı üreticimiz var ancak bunun dışında 25'e yakın pompa üreticisi firmamız var. Kimi kalite odaklı kimi merdiven altı dediğimiz standart dışı ürünler üretiyorlar.
Konya Tarım Fuarının en önemli eksikliği öncelikle fuarın tanıtımı
Mesela Avrupa'da tarım fuarı sadece Hannover'de düzenleniyor. Gördüğüm kadarıyla bir Konya'da tarım fuarı var, bir İzmir'de var bir Kayseri'de var. Bu da bu fuarlara olan ilgiyi ister istemez bölüyor. Fuarlarımızın hem uluslararası düzeyde olması hem de daha iyi seviyelerde yapılması gerekiyor. Mesela makine fuarını İstanbul'a, tarım fuarını Konya'ya, farklı bir fuarı Bursa'ya yapılabilir. Onun dışında bu fuar alanlarını farklı organizasyonlarla değerlendirmek gerekiyor. '' şeklinde konuştu.
Haberler.com