Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın kurucusu olduğu Karbon Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneği(KEDKD) ile Fiskobirlik arasında protokol imzalandı.
Beşiktaş Belediye binasında gerçekleşen protokol imza töreni ile fındık üretimini olumsuz etkileyen faktörleri en aza indirgemek için çalışmalar yapılacak.
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, kurucularından olduğu Karbon Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneği ile Fiskobirlik arasında protokol imzaladı. Beşiktaş Belediye binasında gerçekleşen protokol imza törenine, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Fiskobirlik Başkanı Lütfü Bayraktar, Karbon Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneği Başkanı Ali Özcem Kılıç katıldı. İmzalanan protokol ile ülkede geniş bir kitlenin geçim kaynağı olan fındığın üretimini olumsuz etkileyen faktörleri en aza indirgemek için çalışmalar yapılacak.
"FİSKOBİRLİK ÇOK ÖNEMLİ BİR KURUM"
İmzalanan işbirliği protokolünün önemli olduğunu belirten Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar,"Fiskobirlik çok önemli bir kurum. Elinde hala çok ciddi varlıklar var. Bu varlıkları yönetirken Karbon Emisyonu Düşürme ve Kontrol Derneği'nin amaçlarına, hedeflerine uygun olarak bir işbirliğinin arzulanmış olması ve bu noktaya gelmemiz çok değerli. Bu noktada yanlışların birkaç tanesinden bahsedersek, yanlışlardan bir tanesi. Politikacıların, üstelik bakan düzeyinde bile olanların zaman zaman halkın önüne gittiklerinde bu borsa meselesini dillendirmeleri, esas itibari ile ürün borsaları çok önemli. Lisans depoculuk çok önemli. Yani, sektörü yönetmeniz. Yani, o regülasyon dediğimiz süreçler, fındığın doğru süreçlerde doğru ve planlı aktarılması gibi. Bizim sanayicimizin planlanması ve desteklenmesi çok önemli. Borsa meselesi çok kullanılagelir. Oysa Hamburg Borsası dediğimiz borsa sanki bir fındık borsasıymış gibi ortaya konulur ve sadece fındığı yönetiyormuş gibi. Oysa dünyadaki bütün yaş meyve, sebze, kuruyemiş, bütün ürünler. Yani hiçbir ülke demiyor ki ben bunu daha çok üretiyorum borsası benim diyemez. Bu yüzyılı aşan bir hikayenin ürünüdür. Londra'daki metal borsası gibidir bu. Yani şu metali ben daha çok üretiyorum deyip de bunu ben borsasını getiriyorum Londra'dan alıyorum diyemez" dedi.
"BU PROTOKOL ÜRETİM İÇİN ÖNEMLİ"
Bu protokollerin tek başına bir anlam ifade etmediğini belirterek sözlerine devam eden Hazinedar,"Bunun arkasında duracak irade gerekiyor. Bakın ben kendime dönükte başkan yardımcısı olduğum halde, bir tarafta da Belediye Başkanı olduğum halde sürecin daha güçlü bir iradeye ve uygulama pratiğine ihtiyacı var. Bu pratik Beşiktaş'ta olmalı ve Fiskobirlik'te olmalı" dedi.
"3-5 YIL İÇERİSİNDE SADECE TÜRKİYE'DE DEĞİL DÜNYADA FINDIKLA İLGİLİ KİM KONUŞACAKSA ÖNCE FİSKOBİRLİK NE DİYOR DİYE BAKACAK"
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Lütfü Bayraktar ise,"Fındığın ana merkezi Giresun, Ordu gibi gözüküyor, öyledir de. Ama kişi başına fındık en çok Sakarya'nın Kocaali ilçesinde olur. Öyle bir ilçedeydim ben. Üretici bir ailenin çocuğuyum ama fındıkla ilgili bildiğim meselenin yüzde 70'inin yüzde 80'inin doğru olmadığını gördüm. Ne zaman ? yaşayarak, fiili bir şeklide işin içinde olarak. Dolayısıyla geçmişte Fiskobirlik'in bir takım sıkıntıları olmuştur ama bugün itibari ile 50 kooperatifimiz var. Yavaş yavaş aktif olmaya çalışıyor. 3 tane anonim şirketimiz var bir tane limitet şirketimiz var. Entegre tesisimiz var. Piyasada tekrardan ürünlerimizle yer almaya çalışıyoruz. Kimseye borcumuz yok artık. Üretiyoruz, çalışıyoruz, çabalıyoruz. Tahmin ediyorum 3-5 yıl sonra Türkiye'de değil sadece, dünyada fındıkla ilgili kim konuşacaksa önce Fiskobirlik ne diyor diye bakacak. Hedefimiz bu. Son 8 yılda geldiğimiz nokta da bunu gösteriyor" diye konuştu.
"ÜMİT EDİYORUM Kİ İYİ BİR İŞ ÇIKARILIR"
Böylesine önemli bir konu ile ilgili Beşiktaş Belediyesi ile işbirliği içerisinde olmanın çok önemli olduğunu belirten Bayraktar,"Siz değerli insanlarla böyle bir konuyla ilgili bu ortamda sizlerle beraber bulunmaktan son derece mutluyum. Tabi bu meseleye, hemşerimiz, her ne kadar İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı olsa da, Karadenizli bir ailenin çocuğu, fındıkçı bir ailenin çocuğu. Böyle bir insanın da bulunduğu bir ortam da, bu konuda işbirliği yapıyor olmaktan, konuşuyor olmaktan, bu meselede dertli olmaktan son derece mutluyum. Bu anlamda hepinize teşekkür ediyorum. Ama tabi Fiskobirlik geniş bir aile. Mesela bizim Artvin Borçka'da bir kooperatifimiz var. Rize'de kooperatifimiz var. Trabzon'da var. Oordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Zonguldak'ta kooperatiflerimiz var. Çok geniş bir alana hitap ediyoruz. Bu mesele ile ilgili işbirliği yapmak, bu mesele ile ilgili farkındalık yaratabilmek için bu iş birliği çok önemli çünkü Türkiye'nin 10'da birine hitap eden bir organizasyonun içerisindeyiz biz. Türkiye'de 20 tane tarımsal birlik var. Ortak sayısı 540 bin. Bunun sadece 240 bini Fiskobirlik'in. Yani diğer birlikler bir tarafa Fiskobirlik bir tarafa. Bu işbirliği iyi bir işbirliği. Ümit ederim ki iyi bir sonuç çıkarılır" dedi.
İHA