Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinde Kamu ve STK iş birliği güçlendirilmeli!
Tarım Orman Bakanlığı ve Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTEM) tarafından "Orta Asya ve Kafkaslarda Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinde Kamu-STK İşbirliğinin Güçlendirilmesi" amacıyla düzenlenen çalıştaya Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan ve Tacikistan'dan özel ve kamu-dışı yayım sisteminde ana hizmet sağlayıcı konumunda bulunan, "Orta Asya ve Kafkasya Kırsal Danışmanlık Hizmetleri Forumu" (CAC-FRAS) inisiyatifinin üyeleri ve bölgedeki kamu otoritelerinde tarımsal yeniliklerin yayımından sorumlu birimlerin yöneticileri ve akademisyenler katıldı.
Tarımsal ve kırsal kalkınma bağlamında kamu araştırma ve yayım kuruluşları ile "sektörel örgütler dâhil olmak üzere" Sivil Toplum Kuruluşları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesini sağlamayı amaçlayan çalıştay bölge genelinde kamu araştırma ve yayım kuruluşları ile STK'lar arasında potansiyel sinerji ve iş birliğine dayalı bağlantılar kurmayı hedefliyor. Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Selman Erençiftçinin tarımsal üretimdeki sürekliliği için eğitim ve yayım hizmetlerinin etkin bir şekilde sürdürülmesinin zorunlu olduğunun altını çizdi. Ayrıca; modern tarımsal yayım sistemlerinde kamunun daha çok kontrol eden, denetleyen, yönlendiren ve organize eden pozisyonunda olduğunu, bu nedenle çiftçi eğitimi, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde kamunun diğer sektörlerle iş birliği yapmasının yararlarından bahsetti.
TARIMIN TÜM AKTÖRLERİ BİRARAYA GELDİ
CAC-FRAS Başkanı Dr. Botir Dosov ise tarım ve gıda sisteminin tüm aktörlerinin yararına biraraya geldiklerini belirterek iklim değişikliğinin bozulması ve doğal kaynakların yok olması gibi küresel ve bölgesel düzeyde zor olan sorunlarla karşı karşıya kalındığını ve özellikle birlikte çalışmanın; yayım ve danışmanlık hizmetlerinin rolünün önemini vurguladı. FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, "Sektördeki hedeflerimize ulaşmak ve bu ülkenin sahip olduğu tarımsal potansiyelden en iyi şekilde yararlanmak için, bu çiftliklerin her birinin verimli ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasını sağlamalıyız. Bu çerçevede, çiftçilerimizin daha hızlı ve kolay yollarla teknik bilgilere erişimlerini sağlamamız gerekmekte. FAO olarak, teknik iş birliği programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa olarak "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi" projesini yürütüyoruz. Projemizin ana hedefi, kadın ve erkek çiftçilere etkili danışmanlık desteği sağlayarak, verimlilik artışına ve gıda güvenliğine katkıda bulunacak ulusal yayım sistemini güçlendirmektir. Şu anda Eskişehir ve Urfa olmak üzere, iki pilot ilde yürütülen projemizin, tüm ülke genelinde paylaşabileceği ve ulaşılabileceği bir iletişim ağı haline gelmesini istiyoruz. Bu amaçla, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın katkılarıyla, bu iş birliği ortamını gerçeğe dönüştürecek ülke çapında bir sistem geliştirmeyi umuyoruz" dedi.