BİTLİS'in Adilcevaz İlçesi'nde, Onkoloji Hastanesi'nin Bilgi İşlem Bölümü'nde çalışan 1 çocuk babası 40 yaşındaki İskender Hınıs, ilçenin Sütey Yaylası'nda yetişen 'çaşır mantarını' evinde üretmeye başladı.
Hınıs, 4 yıl önce hobi olarak başladığı mantar yetiştiriciliğini geliştirip, biri kardeşi 3 arkadaşı ile birlikte laboratuar ortamına taşıdığını söyledi.
Dağlarda, yaylalarda topladığı organik çaşır mantarından elde ettiği tohumları, hazırladıkları paketlere aşladığını ve böylelikle organik mantar üretebildiğini anlatan Hınıs, şöyle konuştu:
"Sütey Yaylası'nda yetişen çaşır mantarının lezzetini çok sevdiğim için bu işe merak sardım ve evimde üretmeye karar verdim. Arkadaşlarımla birlikte 4 yıl süren bir çalışmaya koyulduk. Üretim aşamasına geçmeden önce uzmanlardan edindiğimiz bilgilerle laboratuar ortamı oluşturduk. Böylelikle dağlarda topladığımız çaşır mantarlarından elde ettiğimiz tohumları hazırladığımız paketlere aşılayıp, dağda yetişen mantarın aynısını elde ettik. Aynı zamanda ortamın nemli olması için mantarların bulunduğu alanı hava şartlarına göre belli aralıklarla da buharlaştırıyoruz. Mantarlarımızın 21 günlük kuluçka süresinin ardından en az 10 gün ise olgunlaşma süresi var. Mantarımız diğer mantarlara göre daha kaliteli. Doğada hangi şekilde ve şartlarda yetişiyorsa, bizde aynı şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz."
Hobi olarak başladığı işi geliştirmeyi de düşünen İskender Hınıs, destek verilmesi halinde üretimini seralarda yaparak istihdamda sağlayacak.
Haberler.com