EN AZ 500 YENİ ŞEHİR İNŞA ETMELİYİZ

15-17 Kasım tarihleri arasında Barcelona'da gerçekleştirilen Akıllı Şehirler Expo Dünya Kongresinde (Smart City Expo World Congress) Smart Cities Innovation Lab - Smart iLab isimli global düşünce kuruluşunun kurucusu olan Can Uludağ Türkiye'den dünyaya örnek olacak bir projeye de konuşmasında yer verdi.

Türkiye'den dünyaya örnek olacak bir proje hakkında konuşan Uludağ, Tülin Akın'ın Aydın ili Kasaplar köyünde kurmakta olduğu ve Vodafone'un da ana sponsorlarından olduğu Voafone Akıllı Köy projesinin, dünyanın ilk gerçek köy üzerine kurulu teknoloji projesi olduğunu belirtti. Uludağ konuşmasında, 2020 yılında tamamlanması beklenen projenin bittiğinde dünya'nın diğer coğrafyalarına kopyalanabilir bir akıllı tarım temalı model teşkil edeceğini, bu temanın farklı bölgelerin ihtiyaçlarına göre değiştirilebileceğini, kırsal cazibe merkezleri yaratabilmek için bir örnek teşkil edeceğini, projenin akıllı köylerin teknokenti olacağını ve dünya şirketlerinin teknolojik çözümlerini tanıtmak için buraya gelebileceklerini dile getirdi.

Türkiye'den konuşmacı olarak davet edilen ve "Smart Cities Innovation Lab - Smart iLab" isimli global düşünce kuruluşunun kurucusu olan Can Uludağ, dünyada yaşanmakta olan çarpıcı demografik değişimlere dikkat çekerek, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 2.5 milyar artacağının altını çizdi. Günümüzde dünya nüfusunun %75'ine ev sahipliği yapan Asya ve Afrika kıtası ülkelerinin önümüzdeki on yıllarda gerçekleşecek olan nüfus artışının %90'ından sorumlu olacağını ifade eden Uludağ, dünya genelindeki kentsel artışın 90%'ının da yine bu kıtalarda gerçekleşeceğini belirtti.

Can Uludağ konuşmasında 2050 yılına kadar en az 500 yeni şehir inşa etmemiz gerektiğini, kentleşme oranı 40%'larda olan bu kıtalardaki kırsal insan nüfusunun yeni şehirlerin insan kaynağı yapısını oluşturacağını ve Avrupa kentlerinin kendi kırsal nüfus yönetimini doğru yapamadığı takdirde dünyadaki bu değişimlerden çok ciddi etkileneceğine konuşmasında yer verdi. Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünya şehirlerindeki nüfusun en az %50'sinin zaten daha önce kırsal alanlarda yaşayan insanlardan oluştuğunu belirten Uludağ, bu demografik değişimlerin doğru yönetimsel uygulamalar ve akıllı teknolojik çözümlerle uyumlandırılması gerektiğini belirtti.

Kırsaldan kente göç sorunu ve bu nüfus yapısının akıllı şehirler bağlamında yönetiminden bahseden Uludağ, eş zamanlı olarak sorunun yerinde yani kırsalda da çözülmesi gerektiğine yer verdi. Konuşmasında, önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünya genelinde alt-yapı yatırımları ve IOT teknolojilerine harcanacak 41 trilyon dolarlık pastanın yeni büyük sorunlar getirmemesinin ancak farklı bakış açıları ve doğru eylemlerle mümkün olabileceğini vurguladı.

Busıness Ankara
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.