EDİRNE'DE SIĞIRLARDA LSD ALARMI

Edirne'de büyükbaş hayvanlarda Sığırların Nodüler Ekzantemi hastalığı alarmı verildi. Merkez ve Lalapaşa eyaletinde karantina uygulamasının başladığı bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Edirne Merkez ve Lalapaşa eyaletinde yer meydan üç işletmedeki hayvanlarda, Nodüler Ekzantemi Hastalığına (LSD) rastladı. Ekipler, işletmelerden aldıkları örnekleri incelenmek üzere laboratuvara gönderdi. 2013 senesinde tüm Afrika'da görülen hastalık, Afrika Hastalığı şeklinde de biliniyor.

Türkiye'de 'ihbarı zorunlu hastalıklar' listesinde tespit edilen İngilizce olarak "Lumpy Skin Disease" (LSD) diye tanınan hastalık, yapımcıları endişelendiriyor. Koyun-keçi çiçek virüsü şeklinde de tanınan hastalığın tedavisinde aşılama tekniği uygulanarak hastalığın oluşmasının engellenmesi planlanıyor. Hastalık ilerlediğinde ise hayvanların imhası gerçekleştiriliyor.

"Sinek ve keneyle bulaşıyor"

Trakya Bölge Veteriner Doktorlar Odası Başkanı Erdal İlgü, hastalığın Türkiye'de fazla yeni görüldüğünü söyleyerek, "2013 yılından beri ülkemizde görülüyor. Bu hastalık koyun ve keçilerdeki hastalıkla dost bir hastalık. Aşılama onlarla koalisyonda gerçekleşiyor. Sığırlara koyun-keçi çiçek aşısı gerçekleşiyor. Bu şekilde korunma sağlanıyor. Hastalığın Türkiye'de uzun bir geçmişi yok. İşletmelerde ekonomik kayıplara unsur oluyor. İşin içine diğer bakteriler girerse hayvan ölümleri görülüyor. Tedaviler gerekebilir yalnız Türkiye'de şu anda iyileştirme yapılmıyor. Yapılması da yanlış. Hastalığın tedarik edilmesi lazım. Yaz günlerinde sivri sinek, kene ve sinekten bulaşıyor bu hastalık. O yüzden ağırbaşlı bir önemi var. Hayvancılık üreten insanların da bu cins parazitlerin önlenmesi tarafında çalışmalar yapması yahut tabip arkadaşlara danışması gerekmekte" dedi.

Tedavi için aşılama yapılması gerekliliğini altını çizen İlgü, "3 kilometre bir meydan hastalık kısmı, 10 kilometre meydan da aşılama kısmı olarak belirlenir" ifadelerini kayıt etti.

LSD virüsünün aşılama yöntemiyle engellenebileceğini bildiren İlgü, "1930'lu senelerde öncelikle Afrika'da meydana çıkıyor hastalık. Zamanla Afrika'ya yayılıyor. Ardından İsrail'e geliyor ve ardından da Türkiye'de görülüyor" diyerek konuşmasını sürdürdü.

 

Haberci Siz
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.