Doğu Karadeniz'de 30 Mart'taki zirai donun kivi bahçelerinde ürün kaybına neden olduğu, bu durumun ithal kivi miktarında artışa neden olabileceği belirtildi.
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, zirai donun kivi bahçelerine ciddi anlamda zarar verdiğini ifade etti.
Yaklaşık 15 gün sonra bölgede kivi hasadının başlayacağını aktaran Uzunlar, rekoltede ciddi düşüş olduğunu anlattı.
Düşük rekolte karşısında kivi fiyatının artmasını beklediklerini vurgulayan Uzunlar, şöyle konuştu:
"Bu sene ne yazık ki bölgede kivi bahçeleri ciddi zarar gördü. Geçen sezon Ordu'da 6 bin 500 ton kivi hasadı gerçekleşmişken bu yıl sadece 500 ton civarında ürün bekliyoruz. Bu rakam karşısında bütün üreticilerimiz adeta şok oldu. Hepimiz üzgünüz. Biz bütün bunları bir kenara bırakarak yeni sezon kivi fiyatlarını da belirledik. Bu yıl birinci sınıf kivinin kilogramı 2 lira 80 kuruştan, ikinci sınıf kiviyi ise 1 lira 70 kuruştan belirledik. Fiyatlar geçen yılki fiyattan 1 lira daha pahalı olacak. Aynı zamanda kiviyi alacak firmamızı da seçtik. Ödemeler peşin olacak. Üreticilerimizden isteğimiz, belirlediğimiz fiyatın altında ürünlerini satmamaları"
"Bu yıl ithal kivinin önüne geçemeyiz"
Donun verdiği zarar nedeniyle düşük beklenen kivi rekoltesi karşısında ithal kivinin gündemde olacağını söyleyen Uzunlar, şunları kaydetti:
"Biz ülke olarak zaten kivi ihtiyacına cevap veremiyoruz. Bunun yanına bir de zirai don nedeniyle düşük rekolte beklentisi eklendi. Bu da şu anlama geliyor, Türkiye'ye ister istemez ithal kivi girer. Bunun önüne kimse geçemez. Başta İran olmak üzere Şili gibi ülkelerden kivi ithalatının önüne geçilemez. Bundan önceki yıllarda Türkiye'ye giren ithal kivi miktarı çok fazla olmasa da bu yıl oldukça fazla ithal kivinin ülkemize girmesini bekliyoruz."
Haberler.com