Paranın tanınmadığı bu etkinlikte amaç çok insan, en az israf, temiz çevre, sıcak çorba... ÇerÇöp Çorbacılar bilinçsiz gıda tüketimine karşı kendini sorumlu hisseden herkesi bu harekete davet ediyor.
Gruplarını ''israf edilen yiyecekleri toplayan, geri kazandıran, herkes için sıcak çorba sunan doğa ve insan dostu hareket'' olarak açıklayan Çerçöp ile kendilerini sorumlu hissettikleri bu faaliyetleri konuşmak üzere bir araya geldik.
Sizi ve grubunuzu tanıyabilir miyiz?
Biz Hande, Gizem ve Fuat Ankara'da tanıştık. Gizem'in yurt dışında kaldığı süre boyunca insanların bir araya geldiği ve atılacak taze sebzeleri kurtarıp, hep beraber yemek pişirdiği vegan etkinlikleri görmesi ve bunu Ankara'da da uygulamak istemesi grubun fikir kaynağı denilebilir. Daha sonra Gizem Hande'nin üniversitesinde düzenlediği Etsiz Pazartesi Etkinliği'ne gidip, bu fikri Hande ile paylaşıyor. Bu sayede yemeğin birleştirici gücünden yararlanma fikrini uyarlamaya başlıyorlar. İkili etkinlik için yer ararken, Fuat ile tanışıyor. Fuat ise bu sırada Ankara'da etkin, güzel işler yapan bir forumda aktif, aynı zamanda gruba destek verecek insanları da tanıyor. Böylece grubun çekirdek kadrosu olarak etkinliklere başlamaya karar veriyorlar.
Bu grubu kurma amacınız nedir? Faaliyetleriniz nelerdir?
Her gün atılan yenilebilir sebze-meyve miktarının korkunçluğunu, israfı unut(tur)mamak ve bu alanda verilecek mücadelede yer almak amacındayız. Her konuda aynı derecede aktif olamayız, ama çok alanda mücadeleye inanıyoruz. Ankara'da farklı gruplarla yan yana yer aldık. Bizim ismimizi kullanarak Çorum'da israfa dikkat çeken bir grup var. Bu grup bizimle iletişime geçmemesine rağmen çok güzel etkinlikler düzenlemiş. Zaten isteğimiz de aynen bu şekilde herkesin kendi evinden ve çevresinden başlayarak gıda israfı için harekete geçmesi. Bunun yanında Çerçöp olarak bir ülkede plastik kullanımının azaltmısından, hayvan özgürlüğü hakkındaki sevindirici haberlere kadar, farklı konularda sosyal medya aracılığıyla paylaşım yapıyoruz.
Faaliyetlerden bahsedecek olursak, ilk etkinliğimizi mültecilik haklarının sağlanması talebiyle bir açık alanda kalan Afganistan sığınmacıları ile beraber yaptık. Daha sonra Suriyeli mültecilerle ramazan çorbalarından, maden işçilerine destek çorbalarına, farklı insanlarla farklı alanlarda çorba pişmeye devam ettik. Ankara'da Çerçöp'e destek veren, yer açan bir kolektif üretim merkezinde kışın etkinlikler düzenledik. Bu kadar yenilebilir yiyecek çöpe giderken, Çerçöp etkinliği yapmamak, lüks olur diye düşünüyoruz. Her gün etkinlik düzenleyemediğimizden Olgunlar'da bir 'yiyecek paylaşım alanı' oluşturmuştuk. Herkesin tüketmeyeceği yiyeceği bıraktığı, taze yiyeceğin ulaşılabilir ve ücretsiz olduğu bir noktaydı. Şimdi bu fikri geliştirmek, isteyen herkesin katılımcı olabileceği yiyecek kurtarma ve paylaşma platformları kurmak istiyoruz.
Türkiyede'ki çevre kirliliği ve tüketim hakkında neler söyleyeceksiniz?
Bizim söz söyleyeceğimiz alan: Çöp! Türkiye'nin de dünyanın başka yerlerinde olduğu gibi, en büyük çevre sorunu atık maddelerin sürekli birikmesi ve yok edilememesi/dönüştürülememesi. Sözde gelişmiş ülkeler nükleer ve elektronik çöplerini dünyanın başka bir tarafına yollamakla bu sorunu ört-bas etmeye çalışıyorlar. Türkiye de çöp depolayacak alan sıkıntısı çekiyor ve sadece çevreyi değil halk sağlığını da tehlikeye atarak, çok yanlış yerlere çöp arıtma tesisleri adını verdiği, etrafa zehir saçan tesisler kurmaktan maalesef çekinmiyor. Çerçöp Çorbacılar yenilebilir gıdanın ki bu bizim için bitkisel gıdadır, gereksiz şekilde plastik ile paketlenmesine, yenilebilir haldeyken israfına karşı duruyor. Satın almadan gerçek gereksinimlerimizin karşılanabileceğine inanıyoruz ve inanın ki, çöp diye atılanlar herkesi besleyebilecek kadar çok ve çeşitli! Bazı yiyecekler paketleri atılmadan, bozulmadan evlerde çöpe atılıyor. Oteller, cafeler, üniversite yemekhaneleri her gün kilolarca bozulmamış yemeği dökmekten çekinmiyor! Gıda kıtlığından 2050'de yarım milyon insan ölecek deniliyor.
İnsanlar bu sınırsız tüketimin ne kadar tehlikeli olduğunun farkına varmak istemiyorlar.
Şuanki faaliyetlerinizin durmasındaki sebep nedir?
Grubun oluşumunda yer alan iki kişinin yurtdışında yaşamaya başlamasıyla etkinlik sayıları giderek azaldı. Çerçöp, kendine organize olmak için yeterince vakit ver(e)medi, çünkü fikrin ortaya atılması ile ilk etkinliğin yapılması arasında çok az bir süre vardı.
Yakın gelecekte planlarınız var mı? Tekrardan faaliyetlere başlayacak mısınız?
Evet. Güzel haberler var. Hande'nin tekrar Türkiye'ye dönmesiyle, çorba pişmeye bir yandan da yiyecek paylaşımına, ve hatta başka güzel etkinliklere de Ankara'da devam etmeyi planlıyoruz. Almanya'daki 'Foodsharing' grubuyla iletişimdeyiz. Oldukça iyi yapılanmış, yıllardır güzel işleyen bir gruba üye binlerce insandan bahsediyoruz. Bu sayfanın üyeleri, 'kurtarıcılar', atılacak yiyecekleri, çöpe gitmeden önce marketlerden, cafelerden, otellerden ya da pazarlardan düzenli olarak topluyor ve paylaşıyorlar. Hazırlık aşamasındayız, bu yüzden de bize destek verecek, bizle beraber olacak insanlara Ankara'da çok ihtiyacımız olacak!
Röportaj: Tuğba Gülsever