DEZAVANTAJLI ÖZEL ÖĞRENCİLER OKULU SERA BAHÇESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

Adana'da kamuya ait bir okulda öğrenim gören dezavantajlı öğrenciler, öğretmenlerinin yardımıyla okullarındaki boş alana kurdukları tarla ve seralarda çilekten brokoliye, laleden güle pek çok sebze, meyve ve çiçek yetiştiriyor.

Çukurova ilçesindeki Belediye Evleri Mahallesi'nde bulunan Niyazi Ekerbiçer Özel Eğitim İlkokulu/Ortaokulu ve Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde eğitim gören zihinsel engelli 140 öğrenci, Tarım Teknolojileri ve Bahçe Peyzajı, Mobilya ve İç Dekorasyon, El Sanatları, Yiyecek ve İçecek bölümlerinde mesleki donanım sahibi olma fırsatı buluyor.

Teorik eğitimin yanı sıra pratik öğrenim görme şansı da bulunan öğrenciler, devlet ve sponsorların desteğiyle kurulan atölyelerde meslek öğreniyor.
Pek çok zanaatin ötesinde öğrenciler en çok tarıma ilgi gösteriyor. Okul bahçesindeki boş alanları öğretmenlerinin yardımıyla adeta bir bostana dönüştüren öğrenciler, kurdukları 2 sera ve ekim alanlarında brokoli, çilek, lale, gül, lahana, marul, ıspanak, domates, patlıcan, biber, karnabahar gibi sebze, meyve ve çiçekler yetiştiriyor.

Okul müdürü Bilal Oldaç, tarım alanlarını yeni kurduklarını ve hasat ettikleri ilk ürünleri öğrencilere verdiklerini belirterek, önceliklerinin maddi kaygı olmadığını kaydetti. Öğrencilerin tarımla tanışmasının ardından olumlu tepkiler aldıklarına değinen Oldaç, "Toplumda ön yargıyla bakılan çocuklarımıza fırsat verilince neler yapılabileceğini gördük. Asıl engelin toplumun ön yargılarından kaynaklandığını görüyoruz" diye konuştu.
Adana'da bünyesinde tarım alanı bulunan tek okulun Niyazi Ekerbiçer İlkokulu/Ortaokulu ve Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi olduğunu vurgulayan Oldaç, "Birçok okulda normal öğrencilerin bunları yaptığını bile göremezken öğrencilerimiz bunları çok rahatlıkla başarıyorlar. Adana ve Çukurova Bölgesi tarımda Türkiye'nin lokomotifi olan bir şehrimiz ama maalesef Adana ilimizde tarımla ilgili bir lisemiz yok şu an Adana'da tarımla ilgili faaliyet gösteren tek okul biziz. Yeni bir tane açılacak haziran ayında. Adana bu konuda diğer illere göre biraz geride kalmış durumda ama biz Adana'yı temsil ediyoruz. Birçok tarım lisesinde olmayan imkanlara sahibiz" dedi.

Niyazi Ekerbiçer Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi 10. sınıf öğrencisi Mahsun Sevin (15) de öğretmenleri sayesinde pek çok tarım uygulamasını öğrendiklerine dikkat çekerek, "Topraklarımızın düzenlemesini, dikimini, gübrelemesini, sulamasını ve tüm bakımlarını biz yapıyoruz. Çok eğlenceli zaman geçiyor. Bir günün nasıl geçtiğini hiç bilmiyoruz. İleride bunu geliştirip çiçek dikimi ve satışı yapmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Tarım Teknolojileri ve Bahçe Peyzajı Öğretmeni Nimet Fidan ise bölüm dışındaki öğrencilerin de derslere katılmak istediğini kaydederek, "Çünkü enerjilerini burada harcıyorlar. Bir şey yetiştirip sonucunu alınca ve hasat edince aileleri de çok mutlu oluyor. Organik tarım yapmaya çalışıyoruz ve hepsi öğrencilerin emeği. Gün gün yaparak takip ediyorlar. Böyle öğrencilere sahip olduğumuz için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

"İşyerlerine teknik ve kalifiye eleman yetiştiriyoruz"

Tarım Teknolojileri ve Bahçe Peyzajı Öğretmeni Hatice Gür de eğitim merkezinin amacının iş yerlerine teknik, kalifiye eleman yetiştirmek olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Özel eğitimdeki çocuklarımızın bunu yapamayacağını düşünen topluma karşı burası bir altyapı oluşturuyor. Dolayısıyla, çocukları hayata kazandırmak amacımız. Okul bittikten sonra her şey bitsin değil. Elinden bir iş geliyorsa bir fidancıya bir çiçekçiye bir yerlere giderek tarımla ilgili bir alanda çalışarak kendi ekmeğini kazanacağı şekilde iş elde etmesi amacımız."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.