Dünya Sağlık Örgütü aedes türü sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşabilen Zika virüsüyşe ilgili değerlendirme yapmak için İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün olağanüstü toplandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan DSÖ Genel Müdürü Margaret Chan, kanıtlar gözden geçirildikten sonra komitenin nörolojik komplikasyonların ve mikrosefalinin bir araya gelmesinin sıra dışı bir vaka ve dünyanın diğer bölgeleri için halk sağlığına tehdit oluşturduğunu belirtti. Hamile kadınların virüsten korunmak için alabileceği birçok önlem olduğunu vurgulayan Chan, bunlardan birinin seyahatlerini ertelemeleri olduğunu ifade etti.
Chan, hamile kadınların seyahate çıkmaları gerektiğinde ise bir doktora danışabileceklerini ve kişisel önlem olarak da uzun kollu kıyafetler ve pantolonlar giyebileceklerini belirterek, sivrisinek savar kullanılabileceklerini söyledi. Sağlık yetkilileri, Brezilya'da doğan bebeklerdeki mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla Zika virüsü arasındaki bir bağlantı olup olmadığını ispat etmenin 6-9 ay alabileceğini kaydetti.
VİRÜS İLK KEZ 1947'DE ORTAYA ÇIKTI
İlk kez 1947'de Uganda'daki Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, 1952'de insanlarda da görülmeye başlamıştı. Dünya çapında 2007 yılında, ikisi Uganda'da olmak üzere 14 Zika virüsü vakası bulunuyordu. Bu rakam 2013'e gelindiğinde 200'e çıkmıştı. Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015'in mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. DSÖ, Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu
Akşam