Türkiye'de mısır üretiminde 1 milyon 5 bin 651 ton ile ilk sırada yer alan Adana'da ürünün hasat başladı.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt yaptığı açıklamada, Türkiye'de en erken mısır hasadına Çukurova'da başlandığını dile getirdi.
Bazı üreticilerin ürününü erken hasat edip satmak istediğini dile getiren Söğüt, üreticileri mısırdaki nem oranına karşı uyararak, "Mısır, yağlı bir bitki olduğundan yüksek rutubette üründe kızışma dediğimiz olay meydana gelip, ürün zehirli toksin salgılamaya başlar. Bu nedenle eğer üretici erken hasat yaptıysa ürünündeki nem oranı düşmeden depolamamalı" diye konuştu.
Yörede birçok üreticinin TMO'nun mısır alım fiyatlarını erken açıklamasını istediğini aktaran Söğüt, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin birçok bölgesinde mısır hasadına başlanmadı. Turfanda ürünlerin alım fiyatlarının erken açıklanması çiftçilere ve ülke ekonomisine zarar verir. Fiyatın erken açıklanması hem buradaki hem de daha hasat yapmamış üreticimizi zor durumda bırakabilir ayrıca fiyatların erken açıklanması halinde birçok üretici, ürünündeki nem oranı düşmeden satmak isteyecek. Alım yapılacak üründe nem oranının yüksek çıkması halinde fiyatta kesinti yapılabilmektedir ayrıca TMO, rutubet oranı 16 ve altındaki mısırları taahhütname karşılığı aldığı için ürününü erken satmak isteyen üretici mağdur olabilmekte. Bu nedenle alım fiyatları erken açıklanmamıştır."
Geçen yıl Türkiye'de 5 milyon 950 bin ton gerçekleşen mısır üretimde Adana'nın 1 milyon 5 bin 651 ton ile birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Söğüt, "Bakanlığımız dane mısıra kilogram başına 4 kuruş destek vermekte. TMO'nun açıklayacağı fiyata ek olarak bu desteğin, Adana'da ekim alanlarını düşünürsek ekonomimize ciddi anlamda gelir sağlayacağı aşikar" dedi.
Söğüt, dane kayıplarının önlenmesi için üretici ve biçerdöver sahiplerinden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "2015 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadı Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı"na uymalarını istedi.
Haberler.com