Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescili tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindekişartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korur. Çünkü tescil yöresel, bölgesel ve ülkesel genelliğe sahip olup, sağladığı haklar belli bir kişiye veya bazı kişilere bağlanamaz. Coğrafi işaretin ve geleneksel ürün adının amacı, tescile konu olan ürünün üretimi, kaynağı gibi bir takım genel niteliklerine bağlı özelliklerden ötürü belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır. Örneğin leblebi için "Çorum Leblebisi" ibaresi, halı için "Kars El Halısı" ibaresi, kaymak için "Afyon Kaymağı" ibaresi belirli bir kalitenin işareti olarak ortaya çıkmaktadır. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır.

İŞLENMİŞ VEYA İŞLENMEMİŞ MEYVE VE SEBZELER İLE MANTARLAR
|
Coğrafi İşaretin Adı |
İl |
|
Coğrafi İşaretin Adı |
İl |
1 |
Besni Üzümü |
Adıyaman |
45 |
Gemerek Gilaburusu |
Sivas |
2 |
Ağın Leblebisi |
Elazığ |
46 |
Gemlik Zeytini |
Bursa |
3 |
Akhisar Domat Zeytini |
Manisa |
47 |
Giresun Tombul Fındığı |
Giresun |
4 |
Akhisar Uslu Zeytini |
Manisa |
48 |
Göynuk Bombay Fasulye |
Bolu |
5 |
Akkuş Şeker Fasulyesi |
Ordu |
49 |
Hınıs Fasulyesi |
Erzurum |
6 |
Akşehir Kirazı |
Konya |
50 |
Iğdır Kayısısı |
Iğdır |
7 |
Alanya Avakadosu |
Antalya |
51 |
Isparta Gülü |
Isparta |
8 |
Alanya Yerli Dünyası |
Antalya |
52 |
İncesu Karaevrek Üzümü |
Kayseri |
9 |
Çiçek Bamyası |
Amasya |
53 |
İnsala Pirinci |
Edirne |
10 |
Mersin Anamur Muzu |
Mersin |
54 |
İsabey Çekirdeksiz Üzümü |
Denizli |
11 |
Antalya Tavşan Yüreği Zeytini |
Antalya |
55 |
İspir Kuru Fasulyesi |
Erzurum |
12 |
Antep Bulguru |
Gaziantep |
56 |
Kağızman Uzun Elması |
Kars |
13 |
Antep Fıstığı |
Gaziantep |
57 |
Kale Biberi |
Denizli |
14 |
Antep Firiği |
Gaziantep |
58 |
Kalecik Karası Üzümü |
Ankara |
15 |
Antep Kuruluk Patlıcanı |
Gaziantep |
59 |
Kapıdağ Mor Soğanı |
Balıkesir |
16 |
Arapgir Köhnü Üzümü |
Malatya |
60 |
Karacabey Soğanı |
Bursa |
17 |
Arapgir Mor Reyhanı |
Malatya |
61 |
Karacadağ Pirinci |
Diyarbakır |
18 |
Aydın İnciri |
Aydın |
62 |
Kastamonu Siyez Bulguru |
Kayseri |
19 |
Aydın Kestanesi |
Aydın |
63 |
Kırıkkale Kılıçlar Soğanı |
Kırıkkale |
20 |
Bayramiç Beyazı |
Çanakkale |
64 |
Kırkağaç Kavunu |
Manisa |
21 |
Bayramiç Elması |
Çanakkale |
65 |
Korkuteli Karyağdı Armudu |
Antalya |
22 |
Bergama Kozak Çam Fıstığı |
İzmir |
66 |
Malatya Dalbastı Kirazı |
Malatya |
23 |
Birecik Patlıcanı |
Şanlıurfa |
67 |
Malatya Kayısısı |
Malatya |
24 |
Bodrum Mandarini |
Bodrum |
68 |
Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü |
Manisa |
25 |
Bursa Siyah İnciri |
Bursa |
69 |
Maraş Biberi |
Karhramanmaraş |
26 |
Bünyan Gilaburusu |
Kayseri |
70 |
Melli İnciri |
Burdur |
27 |
Cimin Üzümü |
Erzincan |
71 |
Mut Kayısısı |
Mersin |
28 |
Çağlayancerit Cevizi |
Kahramanmaraş |
72 |
Nevşehir Kabak Çekirdeği |
Nerşehir |
29 |
Çameli Fasulyesi |
Denizli |
73 |
Niksar Cevizi |
Tokat |
30 |
Çamolu Şeker Fasulyesi |
Giresun |
74 |
Osmaniye Fıstığı |
Osmaniye |
31 |
Çay İlçesi Vişnesi |
Afyonkarahisar |
75 |
Ödemiş Patatesi |
İzmir |
32 |
Çelikhan Tütünü |
Adıyaman |
76 |
Piraziz Elması |
Giresun |
33 |
Çorum Leblebisi |
Çorum |
77 |
Safranbolu Safranı |
Karabük |
34 |
Denizli Leblebisi |
Denizli |
78 |
Salihli Kirazı |
Manisa |
35 |
Diyrbakır Karpuzu |
Diyarbakır |
79 |
Şanlıurfa Biberi |
Şanlıurfa |
36 |
Erdemit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini |
Balıkesir |
80 |
Tarsus Beyazı Üzüm |
Şanlıurfa |
37 |
Ege İnciri |
İzmir |
81 |
Tarsus Sarıulak Zeytini |
Şanlıurfa |
38 |
Ege Sultani Üzümü |
İzmir |
82 |
Tarsus Şagamı |
Mersin |
39 |
Elazığ Boğazkere Üzümü |
Elazığ |
83 |
Taşköprü Sarımsağı |
Kastamonu |
40 |
ElazığÖküzgözü Üzümü |
Elazığ |
84 |
Tavşanlı Leblebisi |
Kütahya |
41 |
Erbaa Narince Bağ Yaprağı |
Tokat |
85 |
Tomarza Kabak Çekirdeği |
Kayseri |
42 |
Ereğli Beyaz Kirazı |
Konya |
86 |
Tosya Pirinci |
Kastamonu |
43 |
Ereğli Siyah Havucu |
Konya |
87 |
Urla Sakız Enginarı |
İzmir |
44 |
Finike Portakalı |
Antalya |
88 |
Yamula Patlıcanı |
Kayseri |