ÇİFTÇİ, DANIŞMANLIK SİTEMİ İLE 12 AY SİSTEMLİ ÜRETİM YAPACAK

Samsun'un Havza İlçe Ziraat Odası Başkanlığınca teknik hizmet kalitesi kapsamında çiftçilere yıl içerisinde danışmanlık hizmeti verilecek.

Ziraat Mühendisleri kadrosu ile çiftçi, ürününü daha çok verim alarak mahsulün kalite standartları artırılacak ve birinci sınıf mamul üretebilecek.

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Yeni danışmanlık sitemini hayata geçirdiklerini belirterek danışmanlık ücretinin devlet tarafından karşılanacağını belirtip şu bilgileri paylaştı: "Çiftçinin cebinden bir şey çıkmıyor, katılım payı olarak sadece bir defaya mahsus üyelik için 50 lira ücret ödüyor. Havza Ziraat Odamızın ilkesi oda, mühendis, çiftçi üçümüz bir olursak hizmet vermek bu hizmet karşılığında çiftçinin ürününü kalitesini yükseltmek."

'AYNI MASRAF İLE ÜÇ KATI ÜRÜN ALMAK MÜMKÜN OLACAK'

Çiftçiye bunu anlatamadığını belirten Genç; "Çiftçi odalara soğuk bakıyor, teknik bilgi almanın peşinde değil, dededen gördüğünü yaparak, arazideki verimini azaltıyor. Danışmanlık destek ile çiftçinin 12 ay boyunca ayda bir sefer olmak üzere çiftçi gönül rahatlığı ile odamıza başvurabilir.

Çiftçiyi danışmanlık hizmeti tarlayı her ay izleyecek ürününü takip edip bilinçsiz gübrelemeye, sürüm yapmaya ve bilemediğin ürünleri kullanmaya bu danışmanlık hizmetimiz son verecek. Bütün bu işlemleri yaptın fakat pas ilacını atmadın ya da eksik bıraktın yıl boyu çalışmanın hepsi heba oldu alınan ürün miktarı azalacak bu ise çiftçimizin vatandaşımız bilinçsizce baktığı mahsulü tam kıvamında alamayacak."

ÇİFTÇİ BEDEL ÖDEMEDEN TEKNİK DANIŞMANLIK ALACAK

Çiftçilerin kendilerini her zaman arayabileceğini aktaran Genç, "Her zaman teknik bir eleman var. Bilmediği bir konu hakkında ziraat mühendisi arkadaşlarımız gelebilecek, çiftçimizden araba masrafı, aidat gibi ödemeler talep edilmeyecek Mühendisimiz çiftçimizin tarlasındaki sıkıntıya çözüm üretecek, ürünün hastalığını tespit edip gerekli ilaçları sunacak. Mutlaka odamıza telefon numaralarını kayıt yaptırın SMS hattı kurduk her türlü bilgilendirmeyi cep telefonunuza bilgi mesajı olarak göndereceğiz."

Danışmanlık siteminde görev alan Havza Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Nuket Arslan ise Danışmanlıkta her hangi bir ücret talep etmeden çiftçilerin arazilerine yılda en az 12 kere tarlaya gideceklerini, arazinin üretim yaptığı sene boyunca ne ürün yapıyor ise fark etmeksizin o ürünleri kontrol altında tutmanın ana görev olduğunu söyledi. Arslan, "Tarlanın hastalığı, yabancı otu, böceği ve tarladaki hastalıklar sürekli mühendis gözetiminde olacaktır. Köylü bu zamana kadar hep bilinçsizce ilaçlama yaptı, ilacı alıyor ama ne için, ne tür zararı, karı ve düşünmüyor. Çiftçiye aldığı ilacın neye yaradığını ve ne tür faydası olduğunu öğreteceğiz." dedi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.