CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarından Kahramanmaraş merkezli Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ciğer, ceviz yetiştiriciliğinde doğru sanılan yanlışlar yapıldığını söyledi.

Bakım maliyeti diğer ağaçlara göre çok az kar oranı ise fazla olan cevizin üreticisine iyi kazandıran bir meyve olduğunu belirten Ciğer, “Maraş cevizinden bir ağaçtan 2 bin 500 TL kazanan çiftçim var. 10 bin adet ceviz veriyor. 20 yaşını geçmiş bir ağaç ortalaması 5-10 bin adet arasıdır. Bu da 1500-2500 arası bir gelirdir. Bunu başka hiçbir ağaçta bulamazsınız” diye konuştu.

Ceviz fidancılığında, 2.5 milyon dolarlık yatırım yapan ve 2012 yılında Sütcü İmam Üniversitesi’nin tescil ettiği, Maraş-18 ve Sütyemez-1 çeşitlerinin 905 bin TL ödeme karşılığında üretim hakkını alan Aksu Tarım Genel Müdürü Ahmet Kasım Erdönmez ise üreticilere altın değerinde önerilerde bulundu.

Ceviz konusunda doğru bilinen yanlışlardan en önemlisinin ‘Bodur ceviz’le ilgili olduğunu bildiren Erdönmez, aslında bodur ceviz diye bir türü olmadığını, aşılı cevizlerin erken meyve vermesi nedeniyle böyle anıldığını söyledi. Erdönmez, doğru yere dikim yapılması halinde 30 santimlik fidanın bir yıl içinde 3 metre boya ulaşabildiğini söyledi. Aksu Tarım Pazarlama Müdürü, “ceviz budanmaz”, “ceviz sulanmaz”,“hasat için illa ki dış kabuğunun çatlaması beklenmelidir” anlayışlarının da yanlış olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Ceviz budanır da, sulanır da. Hasatta ise meyvenin yenen bölümü, odunsu dokusu, zar dokusu kahverengileşmeye başlamışsa cevizin hasat zamanı gelmiş demektir. O zaman ceviz hasat edilmeli. Sonra ceviz soyma makineleriyle yeşil kabuğundan ayrılıp, yıkanıp kurutulmaya alınmalı. Modern ceviz tarımında artık, ağacı silkeleyerek dökme araçları gelişti. Hasadın makinelerle yapılması ve ürünün havadar bir yerde bekletilmesi lazım.”

 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.