Sütçü İmam Üniversitesi'nde 17 yıllık ıslah çalışmalarının ardından üretilen dünyanın "en iri" ceviz türlerinin fidanları, yoğun talep nedeniyle randevu ile satılıyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 17 yıllık ıslah çalışmalarının ardından üretilen dünyanın "en iri" ceviz türlerinden "Sütyemez1" ve Türkiye'nin "tek kırmızı renkli" "KSÜ" cinsi ceviz fidanlarının satışı, tüketicinin ilgisi nedeniyle randevuyla yapılıyor.
17 YILLIK ÇALIŞMA
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından üniversitenin bahçelerinde 17 yıl önce başlatılan ıslah çalışmaları, "Sütyemez1" ve "KSÜ" cinsleri özelinde büyük oranda tamamlandı. 5 ceviz büyüklüğündeki "Sütyemez1" ve iç kabuğu kırmızı olan "KSÜ" cinsi cevizler, görselliği ve rengiyle tüketicinin dikkatini çekiyor.
Deneme üretimlerinin ardından ceviz fidanlarının üniversitede yapılan satışı, vatandaşların ilgisinin çok fazla olması nedeniyle randevu sistemiyle yapılıyor.
Ziraat Fakültesinde ceviz ıslah çalışmaları gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, hedeflerinin daha verimli ve kaliteli çeşitler elde etmek olduğunu dile getirdi.
AĞIR VE İRİ
Sütyemez, ıslah çalışmaları neticesinde dünyadaki tüm ıslahçıların kullandığı ceviz skalası konumundaki "The International Union for the Protection of New Varieties of Plants'e (UPOV)" (Yeni Türlerin Korunması İçin Uluslararası Birlik) göre çalışma yürüttüklerini vurguladı.
Doç. Dr. Sütyemez, ıslah çalışmalarında önemli sonuçlar elde edildiğine işaret ederek, "Sütyemez1 çeşidi hem milli hem de dünyanın kabul ettiği en ağır ve en iri cevizi olarak yer almaktadır. Türkiye'de kırmızı ceviz ıslah eden kurum da yine üniversitemizdir. Tüketicilerin ilgisini çekecek kırmızı renkli cevizi de ürettik." dedi.
Tüketicilerin her meyvede belirli kriterlere dikkat ettiğini belirten Sütyemez, cevizde de iriliğin önemli kriterlerden biri olduğunu kaydetti.
"RANDEVUYLA ANCAK SATIŞINI YAPABİLİYORUZ"
Mehmet Sütyemez, pazardaki ceviz talebini iyi bildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Cevizin iri olması tüketici açısından son derece rağbet gören bir konudur. Bu bakımdan da 'Sütyemez1' adını verdiğimiz dünyanın en iri cevizimiz, tüketici tarafından çok rağbet gören bir ceviz çeşiti konumundadır. Randevuyla ancak satışını yapıyoruz. Cevizimiz iriliğiyle tüketici tarafından aranan bir cevizdir. Yani dünyanın en iri ceviziyle, Türkiye'nin kırmızı cevizi Kahramanmaraş'ta yetiştirilmektedir." diye konuştu.
"AVRUPA'NIN CEVİZ MERKEZİ"
Doç. Dr. Sütyemez, 2016 verilerine göre Türkiye'de, Avrupa'nın toplamından daha fazla ceviz üretildiğine dikkati çekti.
Türkiye'nin ceviz üretiminde "Avrupa'nın deposu" konumunda bulunduğunu aktaran Sütyemez, "Geçen yıl verilerine göre Avrupa'da en fazla Fransa'da 60-80 bin ton, İtalya'da 50-60 bin ton, İspanya'da 60-70 bin ton ceviz üretimi bulunurken, Türkiye'de 212 bin ton üretilmektedir. Bu 3 ülke kadar üretime sahibiz. Çok rahat söyleyebiliriz ki Avrupa'nın ceviz merkezi ve deposu Türkiye'dir." şeklinde konuştu.
Islah çalışmalarının daha da iyileştirilmesi durumunda Avrupalıların cevizi Türkiye'den talep edeceğini savunan Sütyemez, Kahramanmaraş'ın da ceviz üretim bakımından Türkiye'de açık ara önde olduğunu söyledi.
Mehmet Sütyemez, Kahramanmaraş'ta geçen yıl 25 bin ton ceviz üretimi yapıldığını da sözlerine ekledi.
Haberler.com