HER DERDE DEVA

Latince adı asparagus kuşkonmazın sağlık açısından da birçok faydası vardır.

Birçok ülkede salatalar, sağlıklı çorbalar ve zeytinyağlı yemekler birçok kişi tarafından tercih edilir. Salatası, çorbası ve zeytinyağlı yemeği yapılan sebzeler oldukça değerli sebzelerdir. Kuşkonmaz, enginar, börülce, semizotu gibi sebzeler yemekleri ve salataları sıklıkla yapılan sebzeler arasındadır. Özellikle Akdeniz ülkelerinde bu şekildeki şifalı sebzeler sıkça tercih edilir ve et, tavuk yada balık gibi yemeklerin yanında servis edilir. Peki bu sebzelerin arasında yer alan kuşkonmaz faydaları ve yararları nelerdir, kimler için sakıncalıdır ve kimler kullanmamalıdır?

FAYDALARI NELER?

Latince adı asparagus officinalis olan bu şifalı bitkinin sağlık açısından da birçok faydası vardır. Bu leziz bitki tüm dünyadaki birçok ülkede salata yapımında, yemek yapımında sıklıkla tercih edilir. Ayrıca vitamin ve mineral içeriği nedeniyle, hastalıklara karşı faydalı olması sebebiyle de çok eski yıllardan beri birçok ülkede kuşkonmaz kullanılır.

Kök, tomurcuk ve gövdesi tüketilen bu şifalı bitki, aynı zamanda evlerde süs bitkisi olarak da kullanılır.

A, B ve C vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir.

 Hindistan ve Çin gibi ülkelerde çokça kullanılır.

Ülser için şifalı olması da kuşkonmaz faydaları arasındadır.

Kıyı bölgelerinde, yol kenarlarında, bayırlarda, kırlarda kolaylıkla yetişebilir.

Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementler içerir.

Soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır.

Hazımsızlık, şişkinlik ve ödem atılmasına yardım eder.


AFRODİZYAK ETKİSİ

Sindirim sistemini rahatlatır.

Afrodizyak etkisi de bulunmaktadır.

İdrar söktürücü etkisi de herkes için önem taşımaktadır. Bu özelliği sayesinde kuşkonmaz sıklıkla kullanılır.

Romatizma ağrısı çekenler, kemikleri ağrıyan kişiler de bu şifalı bitkiyi kullanarak şifa bulabilirler.

Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder.

Artrit hastalığına karşı da fayda ve yarar sağlar.

Özellikle et ve tavuk yemekleri ile oldukça sık tüketilen bir bitkidir. Birçok ülkede lokantalarda et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edilir.

Potasyum, fosfor ve kükürt elementleri açısından da zengindir.


KALP DOSTU

İyi bir folik asit kaynağıdır.

Kahvaltılarınız için omletlerin içine de bu leziz bitkiyi ekleyebilir ve şifa bulabilirsiniz.

Karaciğer ve safra kesesi için de olumlu etki sağlar.

Kalp ile dosttur.

Kuşkonmaz lif açısından zengindir.

Kemikleri korur, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir.

Kolesterolün düşürülmesine yardım eder.


KANI TEMİZLER

Kadınlar adet yani regl dönemi öncesinde de bu şifalı bitki tüketilmelidir. Adet öncesi oluşan şişlikler ve ödem için iyi gelmesi de kuşkonmaz faydaları arasındadır.

Diyet yemeklerinde de sıklıkla tercih edilir.

Ayrıca probiyotik bakterilerin gelişimini destekler, bağırsaklar açısından da fayda sağlar.

Kabızlık gibi hazımsızlık ve sindirim sorunları için de fayda sağlar.

Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da kullanılır.

Anemi yani kansızlık rahatsızlığı olan kişiler de bu şifalı bitkiyi kullanabilirler.

Özellikle Hindistan'da doğurganlığı teşvik etmek için kullanılır.

Kanı temizleme özelliği vardır.

YAN ETKİLERİ

Yüksek oranda pürin içerir, bu nedenle böbrek hastaları kuşkonmaz tüketmemelidir.

Gut hastalığı olanlar da bu şifalı bitkiyi tüketmemeye dikkat etmelidir.

 

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.