Nevşehir'de, son yıllarda üretimi hızla yaygınlaşan çerezlik kabak çekirdeği hasadı tamamlandı.
Bu yılki rekoltenin yaklaşık 10 bin ton olması bekleniyor.
Nevşehir'de geçtiğimiz yıllarda patates, buğday ve üzüm yetiştiriciliğinden sonra gelen çerezlik kabak yetiştiriciliğinin son yıllarda büyük bir gelişme göstererek üreticilerin en fazla rağbet gösterdiği tarım ürünlerinden biri haline geldi. 2002 yılında il genelinde 10 bin dekar alanda gerçekleştirilen kabak üretimi 2014 yılında 160 bin dekara ulaşırken tarlalardaki kabak hasadı ise tamamlandı.
Bu yılki rekoltenin yaklaşık 10 bin ton olması beklendiği Nevşehir'de merkez ilçeye bağlı kasaba ve köylerin yanı sıra Ürgüp, Gülşehir ve Acıgöl ilçesinde de yoğunlukla yetiştirilen kabağın, iç bölümünde bulunan çekirdeğinin alınmasının ardından kurutularak ve daha sonra fırınlarda kavrularak çerezlik kabak çekirdeği olarak piyasaya sürülüyor.
'HEDEF KALİTELİ ÜRETİM'
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada; çerezlik kabak üretiminde önemli bir yere sahip olan Nevşehir'de; modern anlamda üretimi arttırmak, kaliteli ve yüksek verimli çerezlik kabak yetiştirmeye devam etmek, çiftçileri yetiştiricilik konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Alternatif ürün olarak ta üretimi gerçekleştirilen ve çiftçiler için iyi gelir getiren önemli bir ürün olan çerezlik kabağın hasadından sonra arta kalan kısımlarının parçalanarak toprağa karıştırıldığında toprağa organik gübre olarak geri döndüğünü kaydeden Yılmaz: "Son yıllarda insanlarımızın çerezlik kabak çekirdeği ihtiyacının çoğunu karşılayan ilimiz üreticilerinin yeni teknolojileri kullanarak, pazar değeri yüksek çerezlik kabak üretip, birim alanda kaliteli ve yüksek verim almaları ana hedefimizdir" dedi.
İHA