Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, çeltiğin fiyatlandırılmasının ellerinde olmadığını, sadece hasattan önce maliyet çıkardıklarını söyledi.
Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, 23 Nisan'dan sonra ekimine başlanacak çeltikte son durumu değerlendirdi. Çeltiğin fiyatlandırılmasının kendi ellerinde olmadığını, sadece hasattan önce maliyet çıkardıklarını kaydeden Erken, "Çeltik ucuz ve üreticisi dertli. Ama birliğimizin elinde sihirli değnek yok" dedi.
Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, çeltik kanalları atılmaya başlandığını ekimlerin de 23 Nisan'dan sonra başlayacağını belirtti. Çeltiği Edirne'nin can damarı olan bir ürün olarak değerlendiren Erken açıklamasında şunları söyledi:
"ÇELTİK, EDİRNE'NİN CAN DAMARI"
"Çeltik, hayvancılık kadar Edirne'nin can damarı olan üründür. Üretimi, hasadı zor, emeği çok olan bir üründür. Evet Edirne sevdalısıyım. Eğer hayvancılıkla sütle ilgili Tarım Kooperatifleri Edirne Birliği eleştiriliyorsa biz de Ziraat Odalarına, İl Genel Meclisi üyelerine 'Kardeşim siz orada ne yapıyorsunuz?' diye sorarım. Bu çeltik niye bin 800 - 2 bin Lira 2014 yılında da 2015'in, 2016'nın Mart'ı gelmiş. 2015'in Aralık ayında 1 Lira 15 Kuruş, 2016 Şubat'ın sonunda niye bin 350 diye ben de sorarım. Ama biz hiç kimseyi suçlamıyoruz. Tarımsal girdi tarımsal ürünlerin değer kaybettiği ama bu geçici bir süreçtir' diye defalarca ifade ediyoruz. Bu konular zaten sayın Tarım Bakanı göreve geldiğinden bu yana Türkiye'nin her tarafındaki tüm mozaikleri bin 650 çeşit üretim yapılan ürünün ne şekilde üretildiğini, satıldığını bölge bölge gezip değerlendirmelerini yapıyor. Tabi ki mutlaka tedbirler alınacaktır.
"UCUZ VE ÜRETİCİ DERTLİ"
Nisan'ın belki de ilk haftasında sayın Tarım Bakanımız büyük ihtimalle Trakya Bölgesi'nde de bir bölge toplantısını yapacağını bize ifade ettiler. Umut ediyorum o toplantıda paydaşlarımızla Edirne'deki sorunları bizzat bakanımıza birlikte ifade ederiz. Çeltiğinde fiyatlandırılması bilindiği gibi bizim elimizde değil. Biz sadece hasattan önce maliyet çıkarıyoruz. Fiyatlandırılması tamamen arz talebe göre. Toprak Mahsulleri Ofisi geç de olsa bu yıl bin 580 kuruş müdahale alım fiyatı açıklaması da bence uygundur. En azından 2016 yılında yapılacak hasatta herkes durumunu ona göre ayarlayacak ona göre üretim planlaması yapacaktır. Ülkede arz talep krizden kaynaklanan sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Çeltik ucuz mu ucuz. Çeltik üreticisi dertli. Ama birliğimizin elinde sihirli değnek yok. Biz zaten gerekli kurum ve kuruluşlarla gerekli girişimlerimiz vardır. Olmaya da devam edecek. Gündemi de sıcak tutmaya devam edeceğiz.
EKİM 23 NİSAN'DAN SONRA BAŞLAYACAK
Mayıs'ın ilk haftasında ekim başlıyor. Yavaş yavaş çeltik kanalları atılmaya başlandı. Kooperatiflerimiz çeltik sahasını ekebilmesi için genel kurullarını yaptı, başkanlarını seçmeye devam ediyor, yıl iyi giderse büyük ihtimalle 23 Nisan'dan sonra çeltik ekimleri başlıyor. 2015 yılı çeltik ÇKS sonuçlarını almadık ama bizim bölgesel çeltik ekimi yapan ilçelere baktığımızda çeltik komisyonlarından aldığımız bilgilere göre 517 bin - 520 bin dekar arası ekim olduğu yönünde."
Hudut Gazetesi