Çatalhöyük başta olmak üzere Türkiye'deki birçok kazıda bulunan buğday örneklerinin DNA serisinin çıkarıldığı araştırmada, 8400 yıllık Çatalhöyük buğdaylarında hekzaploid (6 set kromozomu olan) buğday yetiştiriciliğinin yayılımı hakkındaki ilk kanıtlar keşfedildi. Çatalhöyük'teki bu hekzaploid buğday örneklerinin modern örneklere de tahmin edilenden çok daha yakın olduğu fark edildi.
Orta Doğu'dan ilk defa buğday antik DNA genomunun çıkarıldığı araştırmada, PCR metodolojisiyle elde edilen dünyanın bilinen en eski buğday antik DNA'sı da keşfedildi.
Araştırmada Çatalhöyük dışında Baklatepe, Bademağacı Höyük, Hattuşa, İmamoğlu Höyük, Mezraa Höyük, Patnos ve Sos Höyük'teki örneklerden de buğday antik DNAsı dizileri çıkarıldı.Araştırma buğdayın evrimi ve hekzaploid buğday türünün (6 set kromozomu olan) gelişimi hakkında DNA temelli yeni kanıtlar ortaya çıkarıyor.
8400 yıllık buğday örneklerinin DNA dizisi analizine gore, hekzaploid buğday yetiştiriciliğinin yayılımının ilk moleküler kanıtları bulunmuş oldu. hekzaploid buğdayın varlığı, MÖ 7. Binyılda Orta Anadolu'da bulunan Çatalhöyük'te kanıtlanmış oldu.
Arkeofili.com