BURDUR`DA SÜT SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI

Burdur'da 21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansta süt sektörü masaya yatırıldı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde gerçekleştirilen konferansa akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları katıldı. Şu anda Türkiye'de bir kriz olduğunun altını çizen Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, "Krema ile ilgili bir kriz var çünkü Türkiye'de süt fiyatları çok düştü son yıllarda biliyorsunuz devlet müdahale etti. Yağsız süt tozu ve kremaya işleniyor. Depolar ağzına kadar yağlı süt tozu ve krema ile doldu. Çünkü bundan sanayide mustarip, krema üreticileri de mustarip bunla ilgili bir sıkıntı var." diye konuştu.

"Burdur 1,15 liranın altına düşmeyen tek ildir Türkiye'de."

Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız ise şöyle konuştu: "Bu arz fazlası süt, gerçekten şunu çok rahat söyleyebilirim Türkiye'de örgütlerin zayıf olduğu, o üretici örgütlerinin birbirinden pay kapma olayının yoğun olduğu bölgelerde bu sarsıntı deprem gibi oldu. Bakın ben size söylüyorum. Bunu her yerde de söylüyorum. Bakanlıkta da söylüyorum. En üst düzey bürokratların yanında da söylüyorum. Bizim belli bölgelerimiz var, eğer ki o bölgelerimiz kurtulsun, oralarda bir yapılanma gerçek anlamda yapılsın şu krizi biz yaşamayız. Arz fazlası süt var, sanayici 80 kuruşa süt alıyor, 70 kuruşa süt alıyor, Burdur 1,15 liranın altına düşmeyen tek ildir Türkiye'de.

Bizim sanayici arkadaşlarımızda haklı olarak bize sitem ediyorlar. Burdur'da bizim Köy-Koop alarak bugün için itibarıyla günlük ortalama 96 ton arz fazlası sütümüzü süt ofisine gönderiyoruz. Bizim Köy- Koop'un süt fabrikasının 12 ton kapasitesi olmasına rağmen şu an da 36 ton süt alarak Burdur'daki ortaklarımızın mağdur olmaması için biz elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz."

Türkiye'de yıllık 18 buçuk milyon ton süt üretildiğini ifade eden İş Adamı Süleyman Duran şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin tüketim istatistiğine baktığımız zaman 14 milyonla 14,5 milyon ton bir miktar Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya yeterli. Ortada 4 milyon ton bir fazla süt var. ve TÜİK'in verilerine göre, Tarım Bakanlığı'nın istatistiklerine göre bu son bir yıldır Türkiye'de süt sektörünün krize gittiği hayal meyal belliydi. Bu süt krizinin Türkiye'de olacağı hayal meyal belliydi. Şu an da yani Allah'tan Bakanlık son dakikada bir müdahalede bulundu değilse sistem yerle bir olmuştu. Türkiye'de sütün maliyetlerine baktığınız zaman bir defa dünya ile rekabet edebilir konumda değiliz. Yani Burdur hayvancılığı, Türkiye'nin Hollanda'sı deriz aslında kralın çıplak olduğunu söylemeyiz."

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.