BURDUR HAYVANCILIKTA KRİZ YAŞIYOR

Hayvancılıkta yanlış politikalarla oluşan kriz, gün yüzüne çıkmaya başladı. Bir yandan üretim maliyetleri et fiyatlarını yükseltirken, diğer yandan üretici sütünü satamaz, satsa da parasını alamaz hale geldi. Bazı büyük firmalar Burdur'dan süt almayı bıraktı, diğer firmalarda hem ödemeleri geciktiriyor hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği 1.15 TL'lik süt fiyatını düşürerek almak istiyor. Üretici ette ve sütte kriz yaşarken, yetkililer geçtiğimiz aylarda 400 bin besilik hayvan, 150 bin damızlık düve, 20 bin de koyun ve keçi ithalatı için adımlarını attı.

Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, 2014 yılından bu yana süt fiyatlarında artış olmadığı gibi bazı firmaların 1.15 TL olan süt fiyatının altında süt almaya çalıştıklarını açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvacılık Bakanlığına konuyu aktardıklarını ve gerekli talimatların verildiğini söyleyen Köy-Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız, "Bazı firmalar süt paralarını 1 ay sonra vermeye başladı. Köy-Koop'un kendi fabrikasında ve Süt Ofisinde işlettiği süt 130 tonun üzerinde. Biz süt üreticilerimiz için bu fedakarlığı yapıyoruz. Sanayici yüksek fiyatta alacağı kremaları uzun vadeli ödeme talebinde bulunuyor ama köylümüz onların istedikleri süreyi bekleyebilecek durumda değil. Kriz lafını sevmezler ama ciddi anlamda bir kriz söz konusu. Bu durum beraber aşacağız." dedi. Başkan Yıldız, süt krizinin yanında a canlı hayvan ithalatının yapılmak istendiğini, bu uygulamaya karşı verdikleri mücadelede yanlız kaldıklarını ifade etti.

Veteriner Odası Başkanı ve 20. Dönem Burdur Milletvekili Kazım Üstüner, Türkiye'nin uzun vadeli Ulusal Tarım ve Hayvacılık Politikasının olmadığını hatırlatıp, süt ve besi hayvancılığındaki sorunları aktardı. SÜTAŞ ve OBA Süt gibi firmaların Burdur'dan süt almayı bıraktığını açıklayan Kazım Üstüner, mevcut firmalarında ucuz süt almaya çalıştığı gibi, aldıkları sütün paralarını da geç ödediğini kamuoyayla paylaştı. Et fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etkenin, üretim maliyetleri olduğunu vurgulayan Veteriner Odası Başkanı Kazım Üstüner, besi ve süt hayvancılığına karşı ithalatın değil, üretimin desteklenmesi gerektiğini, küçük üreticileri yok edecek politikalardan kaçınılmasının önemli olduğunu belirtti. "Önümüzü görmek mümkün değil, üretici olmak, kumar oynamak gibi bir hale geldi" diyen Başkan Üstüner, herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerektiğini, Türkiye'deki en büyük sorunun ise politikasızlık olduğunun altını çizdi.

 

Burdur Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.