Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Bulgur ve Bakliyat sektöründe faaliyet gösteren üyelerini Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesi ile dünya pazarlarına taşımaya hazırlanıyor.
Gaziantepli bulgur ve bakliyat üreticilerinin ihracat kapasitelerini artırarak, yeni hedef pazarlara yönelmelerine olanak sağlayacak olan, 'Bulgur- Bakliyat Sektörü İhracat Takımı UR-GE Projesi İhtiyaç Analizi Bilgilendirme Toplantısı', sektör temsilcilerinin katılımıyla GTB 'de yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, Antepfıstığı ve Baharat sektöründen sonra Bulgur ve Bakliyat sektörüne yönelik üçüncü UR-GE projesinin startını verdiklerini ifade etti.
Projeye şu ana kadar GTB üyesi 18 işletmenin başvuruda bulunduğunu belirten Bayram, ihtiyaç analizi toplantısının ardından gerekli kümelenme sayısının sağlanması durumunda Bulgur ve Bakliyat sektörününde UR-GE projesine dahil olacağını söyledi.
Bayram, Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen UR-GE projelerinin amacının işletmelerin uluslararası pazarlarda rekabet etme gücünü artırmaya yönelik, eğitim danışmanlık ve işbirliği kuruluşlarının proje bazlı giderlerinin desteklenmesi olduğunu sözlerine ekledi.
GTB çatısı altında Bulgur ve Bakliyat işletmecilerine yönelik gerçekleştirilen UR-GE çalışmalarının 'İhtiyaç Analizi' toplantısı ile başladığını belirten Navi Kurumsal ve Stratejik İş Çözümleri Merkezi Yöneticisi Dr. Alper Altan ise katılımcılara projenin amacı ve kümelenmenin faydaları hakkında bilgiler verdi.
Dünyada bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 60'nın Türkiye tarafından sağlandığını belirten Altan, UR-GE çalışmalarıyla bu bilinirliğin ve potansiyelin daha da artacağını savundu.
Altan, "Bu ürünlere yönelik global ölçekte sürdürülecek tanıtım çalışmalarına bir firmanın lobi ve mali gücü yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle, ortak bir marka, ortak bir tanıtım gurubu ve ortak faaliyetlerle ihracat odaklı bu tanıtımlar daha rahat yapılabilir. Bunun için devletimiz işletmelerimize kaynak sağlıyor ve UR-GE' de bu kaynaklardan sadece birisi" şeklinde konuştu.
UR-GE projesine dahil olmak isteyen üretici firmalarla ihtiyaç analizi toplantısı sonrası yüz yüze görüşmeler yapacaklarını kaydeden Altan, bu görüşmeler sonrası oluşturulacak algoritma ile her bir firmaya yönelik fonksiyonel yetkinlikler karnesi hazırlayacaklarını söyledi.
Altan, oluşturulacak bu karne ile firmaların mevcut işlerini daha etkin ve daha verimli yürütmelerine yönelik UR-GE Projesi kapsamında sunulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin belirleneceğini dile getirdi.
İHA