BUĞDAYDA RUSYA`YA BAĞIMLI DEĞİLİZ

Geçen sezon buğday ithalatının yaklaşık yüzde 74'ünü Rusya'dan karşılayan Türkiye'nin ihracata giden kaliteli un için gerekli yüksek proteinli buğdayı, Ukrayna ve Kazakistan'dan da alabileceği bildirildi.

Uluslararası Hububat Konseyi'ne (IGC) göre, Türkiye'nin, 2015-2016 sezonunda buğday üretiminin son yılların en yüksek düzeylerinden birisi olarak 19,5 milyon ton civarında gerçekleşeceği öngörülürken, yaklaşık 2,5 milyon tonluk stokla ithalat hariç toplam buğday arzının 22 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hikmet Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, Avrupa Kalkınma ve Gelişme Bankasının (EBRD) Rusya'nın Türkiye'ye karşı son zamanlardaki yaptırımlarının ekonomik sonuçları üzerine bir değerlendirme yaptığını anımsattı.

Buna göre, Türkiye'nin Rusya'dan başlıca ihracatlarının enerji yanında hububatları da içerdiğini dile getiren Boyacıoğlu, bu yaptırımların, Türkiye'de bir buğday krizine, sıkıntısına neden olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdiğini aktardı.

ABD Tarım Bakanlığına göre Türkiye'nin 2014-2015 sezonunda yaklaşık 4,3 milyon ton buğday ithal ettiğini ve söz konusu ithalatın 3,2 milyon tonluk önemli bir bölümünün Rusya'dan yapıldığını vurgulayan Boyacıoğlu, şöyle devam etti:

"Uluslararası Hububat Konseyi ise Türkiye'nin 2015-2016 sezonunda buğday üretiminin son yılların en yüksek düzeylerinden birisi olarak 19,5 milyon ton civarında gerçekleşeceğini öngörüyor. Bu duruma göre, Türkiye'nin yaklaşık 2,5 milyon tonluk buğday stoku ile ithalat hariç toplam buğday arzı, 22 milyon tona ulaşacak. Buna karşın, Türkiye'nin buğday tüketimi ise yemlik kullanım dahil 18 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Başka bir ifade ile ülkemizin buğday üretimi, tüm talebi karşılamaktadır."

Türkiye'nin buğday ithal etmesinin nedeninin, kendi iç tüketiminden ziyade un ihracatı için yüksek proteinli buğdaya ihtiyaç duyması olduğunu belirten Boyacıoğlu, "Türkiye, yüksek proteinli buğday ihtiyacını önceleri ABD, Kanada, Avustralya, Arjantin ve bazı AB ülkelerinden karşılarken, son yıllarda bu özelliklerdeki buğdayların Karadeniz bölgesinde de bulunabilir hale gelmesi ile lojistik avantajlar nedeniyle satın almalarını Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'dan gerçekleştirmeye başlamıştır. Ülkemizin buğday ithalatı için diğer bir kaynak da ikili anlaşmalar çerçevesinde AB ülkeleridir" dedi.

Boyacıoğlu, Türkiye'nin buğday üretimi anlamında kendi kendine yeten bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Buğday ithalatı ülke içi özel un çeşitlerinin üretimi dışında farklı niteliklerdeki un ihracatı için gerekli olan yüksek proteinli buğday ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmaktadır. Yüksek proteinli buğday ithalatı için Rusya dışında seçenekler de bulunmaktadır. Buğdayda Rusya'ya bağımlı değiliz. Ukrayna ve Kazakistan da diğer olası kaynaklar" diye konuştu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.