BOZYAZI`YA İKİ YENİ BAL ORMANI

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, Kavaklı Bal Ormanında kovan kapasite artırımı yapılarak Ardıç ve Yelbiz Kalesi Bal Ormanlarının açılışı gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Çopurlu Mahallesi Kavaklı Bal Ormanı sahasında yapılan kovan kapasite artırımı ve iki yeni bal ormanı açılış törenine, Kaymakamı Suat Yıldız, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, Anamur Orman İşletme Müdürü Hüseyin Meteris, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril ile çok sayıda ormancı katıldı.

"YILLIK 10 MİLYON LİRA GELİR HEDEFLİYORUZ"

Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, geçen yıl yapılan 2 bin kovan kapasiteli Kavaklı Bal Ormanı açılışında, hedeflerinin 2015 yılında kovan kapasitesini 7 bine çıkarmak olduğunu söylediklerini hatırlatarak, bunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 2016 yılında ise bu kapasiteyi 10 bine çıkaracaklarını vurgulayan Alper, "Hedefimizi gerçekleştirdik, verdiğimiz sözde durduk ve ayrıca bugün Ardıç Bal Ormanı ile Yelbiz Kalesi Bal Ormanın açılışını gerçekleştirerek arıcıların hizmetine sunuyoruz. Kapasite artırımı ve iki yeni bal ormanı açılışı ile kovan kapasitemiz 12 bine ulaştı. Bu üç bal ormanından yıllık 10 milyon lira gelir düşünüyoruz. 2016 yılı hedefimiz, bal ormanlarımızın kovan kapasitesini 15 bine çıkarmak" dedi.

Bal ormanlarıyla ilgili teknik bilgiler de veren Alper, "Kızılca Mahallesi Ardıç Bal Ormanı alanı 30 hektar, 3 bin kovan kapasiteli, 8 adet can suyu havuzu, 2 adet çeşme bulunmakta. Çopurlu Mahallesi Kavaklı Bal Ormanı 62 hektarlık alanı kaplamakta. 2 bin kovan kapasitesine 5 bin kovan ilave ettik ve kapasiteyi 7 bine çıkardık. Alan içerisin de 2 adet can suyu havuzu, 2 adet çeşme bulunmakta. Karaisalı Mahallesi Tekedüzü mevkiinde bulunan Yelbiz Kalesi Bal Ormanı ise 50 hektarlık alanı kapsamakta, 2 bin kovan kapasiteli, 4 can suyu ve bir adet çeşme bulunmaktadır" diye konuştu.

"YILDA 81 BİN TON BAL ÜRETİLMEKTEDİR"

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, arıcılığın önemli bir meslek grubu olduğunu, aynı

zamanda dünyanın eko sistemi dengesi açısından da çok önemli olduğuna işaret ederek, "Bitkisel üretimin en önemli kaynaklarından bir tanesi arıcılıktır. Çünkü arı bal üretirken, bitkilerdeki tozlaşmayı sağlayarak kaliteli üretimi doğal yönden sağlıyor. Eko sistemin, ormancılığın ve doğal dengenin sağlanması açısından bal üretimi ve arıcılık çok önemli. Türkiye'de 81 bin ton civarında bal üretilmekte. 5- 6 milyon arası kovan bulunmakta. Türkiye bal üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada. Türkiye'de üretilen balın yüzde 30'u çam balı. Mersin, çam balı üretimi için uygun bölge. Türkiye'de olduğu gibi Mersin'de de arıcılığı geliştirmek istiyoruz. Kovan açısından Mersin, Türkiye kapasitesinin altında olabilir ama burada kaliteli bal var. O açıdan ormancılar olarak arıcıları teşvik ediyoruz. İsteyene ORKÖY kredisi veriyoruz, arıcılığa öncelik tanıyoruz" şeklinde konuştu.

Arıcılığın diğer mesleklerle entegre olabilen bir meslek olduğunu ifade eden Baca, "Tarımcılıkla, ormancılıkla entegre olabiliyor. Zarar vermiyor. Hayvancılık, ormancılıkla belki bire bir örtüşmeyebiliyor, zarar verebiliyor, dengelemek gerekiyor. Ama arıcılık öyle değil. Arıcılığın faydası var. Arıcılarımız ormanları koruyor" ifadelerini kullandı.

Yayla balı için orman içinde çiçekli bitkileri geliştirme gayreti içerisinde olduklarını, nitelikli bal üretimine önem verdiklerini ve bu üç alanında en nitelikli alan olduğunu dile getiren Baca, şöyle devam etti; "Önümüzdeki günlerde kurum olarak arıcılık kursu açacağız. Arıcılığı teşvik ederken, arıcılığı bilmemek olmaz. Kendimizin de bilmesi gerekir, kendimizi geliştirmemiz gerekir. Katkı sağlamamız gerekir. Böylelikle onların dilinden daha iyi anlarız. Mersin'deki arıcılığın, bal üretiminin gelişmesine katkı sağlayan, emeği geçen arkadaşlarımı tebrik ediyorum."

Bozyazı Kaymakamı Suat Yıldız ise Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü'ne yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Bu hizmetlerin, ilçenin ekonomisine çok ciddi katkılar sunacağını dile getiren Yıldız, "Ülkemizin ekonomik değerlerini sonuna kadar maksimum bir şekilde kullanmalıyız, ancak bunu yaparken bir yandan da bunu sürdürülebilir olmasını da sağlamak durumundayız. Değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak durumundayız. Doğayla savaşmadan, onunla beraber barışık yaşamayı öğrenmek durumundayız. Gerçekten modern ormancılığın sadece kereste üretmek değil, fonksiyonel hale getirmek, çeşitli fonksiyonlara ayırmak kaydıyla kullanımını sağlamak açısından önemli bir çalışma. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi

Konuşmaların ardından arıcılar Kaymakam ve Orman Bölge Müdürüne yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, ürettikleri kovan balından ikram ettiler.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.