BOLU`DAKİ JEOTERMAL KAYNAKLAR TARIMDA DA KULLANILACAK

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, bölgedeki sıcak su kaynaklarının sağlık ve termal turizmi yanında tarımda da kullanılacağını söyledi.

Seben ilçesine bağlı Kesenözü köyündeki Pavlu Kaplıcaları'nda incelemelerde bulunan Zahteroğulları, gazetecilere yaptığı açıklamada, şehrin termal kaynaklar bakımından çok zengin olduğunu, Karacasu, Mudurnu'nu Sarot ve Basas ile Pavlu bölgesinde zengin kaynaklar bulunduğunu anlattı.

Zahteroğulları, kentin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunması dolayısıyla sıcak su kaynaklarının bol olduğuna dikkati çekerek, "Ancak kaynaklarımızın istenilen derecede değerlendirildiğini söyleyemeyiz. Nasıl daha iyi değerlendirebiliriz, onun arayışı içindeyiz. Zaten merkezdeki Karacasu bölgesine yeni turizm yatırımlarının olması için çalışmalarımız devam ediyor. O bölgeyi turizm alanı ilan ediyoruz. Mudurnu, Göynük hattında daha çok devremülk yatırımları var. Bu anlamda en bakir kalan yer, 'Pavlu Kaplıcaları' diye bilinen yer" diye konuştu.
 
Pavlu Kaplıcaları'nın hem sağlık hem de kaplıca turizmi açısından çok önemli olduğunu aktaran Zahteroğulları, "Burasının hem sağlık bakımından hem de kaplıca bakımından değerlendirilmesi önemli. Buradaki suyun sıcaklığı diğer bölgelerimizden çok daha yüksek. 70-80 derece. Hatta yeni açılan kuyularda 90-95 derece civarında su bulundu" ifadesini kullandı.

Termal kaynaklar seracılıkta kullanılacak

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında Pavlu bölgesinin enerji üretimi amacıyla kullanılmasının düşünüldüğünü vurgulayan Zahteroğulları, "Bu çalışmalar kapsamındaki ihale sonucunda buradaki suyun bir kısmını bir şirket aldı. Düşünceleri bu sudan termal enerji üretmekti ancak 90-95 derece sıcaklıktaki suyla enerji üretiminin bugünkü teknolojiyle çok rantabl olmadığı anlaşıldı. O nedenle bu suyun daha farklı alan, tarımda değerlendirilmesi düşünülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Zahteroğulları, Seben ilçesinin bölgenin en önemli meyve-sebze üretim alanlarından olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradan çıkan sıcak suyu alan şirkete, tarımsal amaçlı kullanmalarını ve seracılığı değerlendirmelerini kendilerine tavsiye ettik. Şimdi ciddi danışmanlık firması çalışma yapıyor. Onun çerçevesinde firmanın yönetim kurulu başkanıyla görüştüm. Çıkacak rapora göre yön vereceklerini söylüyorlar. Bu arada bu bölgede arazi araştırmaları da yaptılar. Yine seracılıkla ilgili araştırmalar da yapıldı. Bölgedeki sıcak su kaynakları bir taraftan sağlık ve termal turizminde değerlendirilirken, diğer taraftan da bölgenin tarım yatırımlarına katkı yapacak.

Bu bölgede tarımsal faaliyeti daha nitelikli ve katma değeri yüksek hale dönüştürmemiz lazım. İnşallah Seben Göleti'nde biriken suyu, Seben Ovası'na indirme olasılığıyla sulama imkanı daha geniş arazilere ulaşacak. Projelerimiz tamamlandığında bölge zengin tarım alanı haline dönüşecek. Seben Gölü sulama yaparken, 90 ile 95 derece arasında sıcaklığı bulunan termal kaynaklar da seracılığın yapılmasını sağlayacak."

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.