BİTKİSEL TEDAVİ HER KAPIYI AÇAR OLDU

'Bitkisel' kelimesi artık her kapıyı açan sihirli bir terim haline geldi. Özellikle televizyon kanallarında '1 alana 3 bedava' tarzında satılan kremler ve ilaçlar boy gösteriyor. Ancak bu kremlerle ilgili Türk Dermatoloji Derneği'ne birçok şikâyet yağıyor.

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, “Bu kremlerin içinde ne olduğunu bilen birinden görüş almak varken, bilgisiz kimselerin tavsiyelerine uyup hayatınızı tehlikeye sokmayın” diyor. 

Bu ürünlere karşı kontrol mekanizmasının tam anlamıyla yerine getirilemediğini belirten Yılmaz, “Bu ürünlerde bulunan ‘tedaviye yardımcı’ etiketi nedeniyle ne Sağlık Bakanlığı, ne de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan tam anlamıyla denetimden geçiriyor. Çünkü ne gıda ne ilaç. Bir ara madde olduğu için denetimini yapacak kurumlar belli değil” bilgilerini veriyor.

Manevi duyguları suiistimal ediyorlar

İlaçların laboratuvar ortamında bitkilerin zararlı etken maddelerden ayrılarak çeşitli işlemler sonucu elde edildiğini anlatan Prof. Dr. Ertan Yılmaz, bitkileri rastgele karıştırıp elde edilecek bir kremle karaciğer ya da böbrek gibi hayati fonksiyonları etkileyebilecek organlara zarar verilebileceğini hatırlatıyor ve ekliyor: "Bakıyoruz ki bir aktar ya da eğitimsiz insanlar çıkıp birçok bitki karışımını pazarlıyor. Ayrıca bu bitkileri pazarlarken 'Allah şifa için yaratmış bu bitkileri' gibi cümlelerle insanların manevi duygularını ortaya katıyorlar. Allah, akıl da vermiş ve 'Bilgiyi de kullanın' demiş. O bitki veya kremlerin içindeki kimyasallar olabilir, dikkat edilmeli.”

Önüne gelen kullanamaz

Söz konusu kremlerin sivilce ya da kırışıklıklara nasıl iyi geldiğinin bilimsel açıklaması bir yana ‘Bu ilaç bana zarar verir mi?’ diye düşünülmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Hekimlikte de ilk prensip ilacın yararından önce hastaya verebileceği zararın gözden geçirilmesidir. Her ilaç ya da her krem, her yaştaki, her kilodaki hastaya veya gebelere verilmez. Tanıtımında mucizeler sunulan kremler ucuz bir jelatinin içine herhangi bir şey konularak elde edilebilir. Yüzünüze sürdüğünüz krem kuruduğu zaman gerginlik hissi verir. Ya da kreme soyucu asit oranı yüksek bazı maddeler katılmışsa derinin üst tabakasını kontrolsüz bir şekilde soyacaktır” diye konuşuyor.

Sondakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.