BİLİNÇLİ TARIM VERİMİ KATLADI

Patates tarımında kalite ve üretimi artırmayı hedefleyen GÜBRETAŞ'ın, Konya'da deneme ekimi yaptığı araziden dekar başına 5,5 ton verim elde edildi.

GÜBRETAŞ, patates tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Konya'da yaptığı deneme ekiminin sonuçlarını, düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde açıkladı. Karapınar ilçesi Akçayazı Mahallesi'nde deneme ekimi gerçekleştiren GÜBRETAŞ, araziden dekar başına 5,5 ton elde etti. GÜBRETAŞ ziraat mühendislerinin oluşturduğu gübreleme programıyla 6 dekarlık alandan Türkiye ortalamasına göre iki kat, Konya ortalamasına göre ise yüzde 60 verim artışı sağlandı. Tarla Günü etkinliğinde konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, Türkiye'nin yaklaşık 5 milyon ton ile dünya patates üretiminde 13. sırada yer aldığını söyledi.

YÜKSEK VERİM ARTIŞI ÇİFTÇİYE KAZANDIRACAK

Dünyada 1,8 ton olan dekar başına patates verim ortalamasının Türkiye'de 2,5 tona yakın olduğunu belirten Güvendi, “Konya'da dekar başına verimin ortalama 3,5 ton olduğu patates tarımında, GÜBRETAŞ tarafından deneme yapılan arazideki verim 5,5 ton civarında gerçekleşerek, Türkiye ortalamasına göre iki kat ve bölge ortalamasına göre yüzde 60 artış sağlandı. Yaklaşık aynı emek ve girdilerle daha kaliteli ve yüksek verimli patates elde edilmesi sayesinde, çiftçilerimizin patatesten elde ettiği kazanç da Türkiye ortalamasına göre yükselmiş oluyor” dedi. 

Niğde ve Nevşehir'de yaşanan 'Patates Kanseri ve Nematod' problemlerinden dolayı patates üretim alanlarının Konya'ya kaydığına değinen İrfan Güvendi, özellikle bu yıl Türkiye'nin bazı illerinde patates tarımında yaşanan hastalık sorunu nedeniyle ürün fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekti. Güvendi, bunlar yaşanırken GÜBRETAŞ'ın patates deneme ekimi yaptığı Konya'daki tarlada, yüksek kaliteli ve verimli bir sonuç elde edilmesinin ülke tarımı açısından mutluluk verici olduğunu kaydetti.

TARIMSAL ÜRETİME EĞİTİM DESTEĞİ

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu da, şirket olarak özellikle son 10 yılda geliştirilen bitkiye ve bölgeye özel gübreler ile uzman ziraat mühendislerinin belirlediği bitki besleme programları sayesinde, tarım sektöründe verimlilik ve kalitenin yükseltilmesine önemli katkı sağladıklarını dile getirdi. Çiftçileri her zaman bilinçli tarımsal üretim yapmaya teşvik ettiklerini vurgulayan Kutlu, bu amaçla her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin civarında çiftçi ve ziraat mühendisine iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimler verdiklerine işaret etti. Türkiye genelinde farklı ürünler için yaptıkları bu gibi deneme ekimleri ile çiftçilerle örnek uygulamalar ortaya koyduklarını anlatan Kutlu, “Bunun yanında tarımda verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Bir kökten 18 adet yumru

Deneme ekiminin yapıldığı Akcayazı Mahallesi'ndeki arazinin sahibi Battal Türker ise doğru gübreleme programıyla birlikte bir patates kökünden yaklaşık 18 adet yumru çıkardıklarını söyledi. Türker, “Nolmalde bir kökte 10 adet yumru varsa bu alandaki köklerde 17-18 tane var. Bir kökten neredeyse 2 katı verim aldık. Üretimin artmasıyla birlikte maddi açıdan iyi bir kazanç elde edecek olmamız biz çiftçileri sevindirdi" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.