BİLİMSEL ARAŞTIRMA İÇİN YURDA BİTKİSEL ÜRÜN GİRİŞİNE DÜZENLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı araştırma kuruluşları, bakanlıkça araştırma yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler, bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkeye bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerle zararlı organizmaları sokabilecek ve ülke içinde dolaşımını yapabilecek.

Bilimsel Çalışma, Deneme ve Çeşit Islahı Amacıyla Bitki, Bitkisel Ürün ve Diğer Maddeler ile Zararlı Organizmaların Ülkeye Girişi ve/veya Ülke İçinde Dolaşımı Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2015'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerle zararlı organizmaların bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla Türkiye'ye girişi ve/veya dolaşımı sırasında tabi olacağı esasları düzenleyen tebliğe göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı araştırma kuruluşları, Bakanlıkça araştırma yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarla üniversiteler, tebliğ kapsamında bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla ülkeye materyal girişi ve ülke içinde dolaşımını yapabilecek.

Bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluş belgesine sahip firmalar tebliğ kapsamında, araştırma yetkisine sahip kurum, kuruluş ve üniversitelerle sözleşme yapma koşuluyla bilimsel çalışma, deneme ve çeşit ıslahı amacıyla bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ülkeye girişi ve ülke içinde dolaşımını yapabilecek.

Bulaşma ilgili müdürlüğe bildirilecek

Tebliğ kapsamındaki faaliyet amacıyla zararlı organizmaların Türkiye'ye girişini ve dolaşımını yapmak isteyenler, başvuru formuna araştırma kuruluşu olduğuna dair yetki belgesini ekleyerek Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne müracaat edecek.

Bitki Karantinası Yönetmeliğinde listelenen bir zararlı organizma veya Türkiye açısından risk teşkil edebileceği düşünülen diğer zararlı organizmalarla herhangi bir bulaşma olduğunda veya faaliyet sırasında çevreye yayılımı tespit edildiğinde, faaliyetten sorumlu kişi tarafından ilgili müdürlük derhal bilgilendirilecek.

Bitki Karantinası Yönetmeliğinin ilgili ekinde belirtilen bitki, bitkisel ürünler ve yetiştirme ortamlarını içeren faaliyetler için başvuru yapılacak, uygun bulunması durumunda faaliyet onaylanacak. Tebliğ kapsamında ülkeye girişine ve ülke içinde dolaşımına izin verilen bitki, bitkisel ürün miktarı, zararlı organizmalar ile bulaşık tespit edilenler ve alınan karantina tedbirleri, liste halinde her yıl aralık ayının 15'ine kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak. Tebliğ kapsamında ülkeye girişi yapılan materyal hiçbir koşulda başka kişi ve kuruluşa izinsiz devredilemeyecek.

İlgili Mevzuatı Görebilmek İçin Burayı Tıklayınız...>>>>

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.