TÜİK'e göre 2014 yılında tahıl ve bitkisel ürünlerin üretimi geçen yıla göre yüzde 6.6 azaldı
Türkiye'de bu yıl yaşanan kuraklık, don, dolu gibi olumsuz iklim koşullarının tarım sektörüne faturası ağır oldu.
2014 yılı bitkisel üretim tahminlerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'nun tarımsal verileri tabloyu daha net ortaya koydu.
TÜİK'e göre 2014 yılında tahıl ve bitkisel ürünlerin üretimi geçen yıla göre yüzde 6.6 azaldı.
Üretim miktarları 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton olarak gerçekleşti.
Meyve üretimindeki azalış geçen yıla oranla %6,2 seviyelerinde olurken, sebze üretimi yüzde 0.4 arttı. Sebze üretimi 28,6 milyon ton ve meyve üretimi ise 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.
2014 yılında tahıl üretimi ise geçen yıla göre yüzde 12.7 azalarak 32.7 milyon ton oldu.
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, TÜİK'in açıkladığı bitkisel üretim tahminlerinin büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri çok artırdığına dikkat çekerek, “İlk 3 çeyrekte zaten tarım hasılası %3 daralmıştı, TÜİK'in verileri, hesabıma göre yıllık daralmanın %4.5-5.0 aralığında olabileceğini söylüyor” dedi.
- Tahılda kayıp büyük
Bir önceki yıla göre buğday üretimi %13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %20,3 azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi %7,8 azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi %0,8 artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut %11,1 azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek %17,7 azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %5,5 artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi %7,5 artış göstererek 1,6 milyon ton oldu.
Tütün üretimi %24,9 azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi %4,4 artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretimi %2,3 artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşti.
- Meyve üretiminde en fazla kayıp kayısı tarafında yaşandı
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma %20,7, şeftali %4,6, kiraz %9,9, kayısı %65,4 azalırken, muzda %17, zeytinde %5,5 artış oldu.
Turunçgil meyvelerinden mandalina %11,1 artarken, sert kabuklu meyvelerden fındıkta %25, cevizde %14,8 azalış gerçekleşti.
Üzüm üretiminde %4,1, incirde ise %0,5 oranında artış oldu.
Süs bitkileri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %7,6 oranında arttı.
BloombergHT