Sektöre yıllarını veren Volkan Zor ile "Balıkçılık" konusunda hoş bir sohbet gerçekleştirdik.
İlk olarak bize kendinizi tanıtabilir misiniz?
Volkan Zor, 1975 Antalya doğumluyum.1998 Sinop Su Ürünleri Fakültesinden mezun oldum. 2003 yılına kadar su ürünleri yetiştiriciliği üzerine özel sektörde çalıştıktan sonra kendi işimi kurdum.2010 yılında çipura ve levrek yetiştiriciliğe ara verdim. 2016 yılında tekrar çipura levrek yetiştiriciliğine başladım. Halen Antalya'nın Finike ilçesinde üretme devam ediyorum.
Balık üretme çifliği kurmaya nasıl karar verdiniz? Çiftliği kurarken izlediğiniz yol ve yöntemler nelerdir?
3.Sınıf sonunda çipura ve levrek işletmesinde staj yaptım ve staj sonunda hangi alanda kendimi yetiştirmem gerektini öğrenip bu alanda çalışmaya karar verdim. Antalya bölgesinde denizde balık üretim izni almak hemen hemen imkansız olduğu için 2003 yılında üretim faaliyetine ara vermiş bir işletmeyi satın alarak balık yetiştiriciliğine başladım.
Balık üretme çiftliğinde yetiştirmeyi tercih ettiğiniz balık türleri nelerdir? Tercih etmenizdeki etkenlerden bahsedebilir misiniz?
Çipura ve Levrek balığı ;Çünkü kültür balıkçılığına en uygun bu iki tür var denizdeki doğal balığa yakın tad ve renk olarak...
Geçtiğimiz günlerde balık sezonu açıldı, siz bu sezonu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Balığın bol ve ucuz olduğu bir sezon olur bu yıl herkezin balık yiyebilmesini temenni ederim.
Balıkçılıkta en bereketli dönem diye tabir edebileceğiniz dönem hangi dönemdir?
Avcılık sezonu son bahar ve kış sezonu, yetiştiriciliktede ilk bahar ve yaz sezonu en bereketli ve kazançlı bir sezon dur.
Balıklıçılığa %50 hibe desteği 14.09.2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Desteklemeler hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?
Destekleme her ili kapsamıyor. Ayrıca yetiştiricilik ve üretim anlamında bir katkı sağlamıyor bu destekleme...
Balık Üretim Çiftliği kurmak isteyen genç çiftçilere önerileriniz nelerdir?
Balık üretim çiftlikleri çok büyük işletmelerin tekeline girdi artık. Arıca kapanan bir çok işletmeden dolayı balık yemi üretici firmalarıda sektörde yer almaya başladı. Küçük işletmelerin hemen hemen bu işten kar etme şansı yok.
Son olarak eklemek istediğiniz balıkçılığa veya sezona dair neler vardır?
Balık avcılığı sezonu için avlama boyu altında balığın avlandırılmaması ve balık hallerinde ve tezgahta avlama boyunun altındaki balığın satışına kesinlikle izin verilmemeli balık popülasyonunun artması için.
Balık yetiştiriciliği konusundada kandırılan desteklemelerin yeniden sadece küçük ve orta işletmeli yetiştiricilik yapan işletmelere geri verilmesi ve bu işletmelerin büyük işletmelerin altında bir nebze ezilmesini ve yok olmasını önüne geçilmesini temenli ediyorum...
SAYGILARIMLA...
Röportaj : Münevver Rabia AKILLI