Bal sirkesinin, diğer sirkelere göre farklı özellikler içerdiği, vücudu temizlediği, beyin, sinir ve sindirim sistemlerine iyi geldiği bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Kurucusu olan ve arılar üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu yaptığı açıklamada, bal üzerine çalışmalar yaparken, sirkesini üretme fikrinin akıllarına geldiğini belirtti.
Sonrasında araştırma ve denemelere başladıklarını aktaran Dülgeroğlu, 3,5 yıllık bir çalışmanın sonucunda bal sirkesinin hazır hale geldiğini dile getirdi.
Bal sirkesinin, diğer sirkelerden daha meşakkatli bir yapım sürecine sahip olduğunu vurgulayan Dülgeroğlu, "Çok dikkatli davranmak gerekiyor. Sirkeyi yapacağınız kapların da çok temiz olması lazım. Ağaç fıçılar, cam kaplar kullandık. Fakat uzun sürelerde bekledi çünkü bizim kullandığımız metot, geleneksel ev fermantasyonu. Sirke yapımında asla başlatıcı olarak beyaz sirke veya 'sirke ruhu' denilen asitleri kullanmadık. Dolayısıyla organik bir çalışma tarzını benimsedik." dedi.
-Tatarcık sinekleri bal sirkesinin iyi olduğunun habercisi
Dülgeroğlu, bal sirkesinin iyi olduğunu tatarcık sineklerinden anladıklarını belirterek, "Sinekler uçuşmaya başladığı zaman, sirke artık kendini yola koymuştur. Ondan sonra da sirke ağzınıza güzel bir tat ve koku verdiği zaman, sirkenin temizlik aşamalarına geçersiniz. İkinci safhada, içindeki bal mumu, sinek artıkları ve diğer tortu bırakan malzemeleri bir kere süzüp sirkeyi tekrar dinlendirmeye alırsınız" diye konuştu.
Bal sirkesinin, diğer sirkelere göre üstün farklılıklarının olduğuna dikkati çeken Dülgeroğlu, şöyle devam etti:
"Arılar balı yaparken, bütün çiçek ve ağaçlardan nektar topluyorlar. Dolayısıyla elma sirkesi yaparken elmadan istifade ediyorsunuz ama bal sirkesinde, bütün meyvelerden toplanan, farklı özellikleriyle bir araya gelip bütünlük oluşturan baldan yapmış oluyorsunuz. Dolayısıyla diğer bütün sirkelere göre, bal sirkesinin üstün bir vasfı var. Bal sirkesini ağzınıza aldığınız zaman, bütün içinizi yaktığını hissediyorsunuz. Ama daha sonra nefes vermek ihtiyacı duyduğunuz zaman, bütün ağzınızdan çıkan kokunun, bal olduğunu hissediyorsunuz. Dolayısıyla bu size gösteriyor ki, bal sirkesi diğer sirkelerden tamamen farklı."
"Damarlarda temizlik yapıyor"
Dülgeroğlu, bal sirkesinin en önemli özelliğinin, vücudu temizlemesi olduğunu belirterek, "Sirke vücuda alındığı zaman, vücuttaki sularla birleşir. Böylece alkali ortamlar oluşur ve hücre duvarları arasındaki geçirgenlik artar. Dolayısıyla, vücut içindeki bütün dolaşım sistemleri, çok rahat bir dolaşıma tabi tutulur. Böylece vücut içinde atılamayan ve biriken maddeler, ter yolu ve idrar yollarıyla dışarı atılabilir. Yani diyebiliriz ki, damarların içinde temizlik yapıyor." ifadesini kullandı.
Sirkenin, sinir sistemleri üzerinde de çok etkili olduğunu anlatan Dülgeroğlu, "Sirke, beyin için de çok yararlı. Bağırsakların ve mide duvarlarının temizlenmesinde de çok etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.
Haberler.com