Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yemeklik Dane Baklagiller Şubesi Mühendisi Dr. Dürdane Mart, Türkiye'nin baklagillerde ihracat yaparken artık ithalatçı konumunda olduğunu, bunun nedeninin de baklagillerin ekim alanlarında sulu tarıma geçilmesi olduğunu, sulu tarımla baklagillerin rekabet edemediğini belirtti.
Mart, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) işbirliğiyle Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı" konulu konferansta, yemeklik tane baklagillerin önemi ve yetiştiriciliği konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Türkiye'nin yemeklik tane baklagillerin anavatanı olduğunu ifade eden Mart, baklagillerin toprağı iyileştirici, ıslah özelliğinin bulunduğunu söyledi.
İnsan beslenmesi açısından da çok önemli olan baklagillerin, yetiştiriciliği açısından da seçici olmadığını, kurak bölgelerde de ekiminin yapılabildiğini kaydetti.
80'li yıllarda nadas alanların daraltılmasıyla ilgili çalışmaların baklagillerin ekim alanlarıyla ilgili büyük etkisi olduğunu vurgulayan Mart, şöyle devam etti:
"O dönemlerde Türkiye'nin payı yüzde 2,5'da iken şimdilerde ekim alanlarında azaltmalar görülmesi nedeniyle 1,8 dolaylarına düştü. Şu anda biz, baklagillerde ihracat yaparken artık ithalatçı konumundayız. Bunun nedeni baklagillerin ekim alanlarında sulu tarıma geçilmesi. Sulu tarımla baklagiller rekabet edemedi. Bazı politik sıkıntılar, alım garantisinin kaldırılması gibi nedenler bu ürünlerin ekim alanlarını azalttı. Ülkemizde yetiştirilen baklagillerin yüzde 40'ını nohut, yüzde 36 mercimek, yüzde 17 fasulye, yüzde 2 bakla ve diğer ürünler yer alıyor."
Baklagillerin ekiminde dikkat edilmesi gereken hususlarda da bilgi veren Mart, bunların ekiminde mutlaka sertifikalı tohum kullanılması gerektiğini kaydetti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Andıç ise, bakliyatların faydaları konusunda farkındalık yaratmak, üretimi ve ticaretini arttırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün Türkiye'nin de öncülüğünde 2016 yılını "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan ettiğini kaydetti.
Hatay'da bereketli topraklarının tarım kültürü, toprak yapısı, iklim özellikleri ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe birçok üründe ikinci ürün yetiştirilmesine imkan sağladığını ifade eden Andıç, "Hatay'da 2015 yılında 5 bin dekar alanda 7 yüz 77 ton baklagil yetiştirildi. Bu ürünlerin tarımsal değeri 2 milyon lira civarındadır." dedi.
Haber 7