Altın değerinde olan safran bitkisinin bu yıl erken çiçek açtığı belirtildi.Bu bitkinin pek çok yararı olduğu herkes tarafından biliniyor.
Dünyada üretimde lider olan İspanya'da kilosunun ortalama 5 bin TL olan safranın sezondaki verimine göre 20 bin TL'ye kadar alıcısı bulunuyor. Ekim alanı geniş olmasına rağmen elde edilen safran 15 kg civarında ve piyasadaki 5 gr doğal safran ortalama 200 TL üzerinde seyrediyor. Aktarcılar ise sadece 10 gr safranın bile uzun süreli kullanıldığını söylüyor.
Safran yararları:
İştah açar. Hafızayı güçlendirir. Vücuda kuvvet verir. Sinir zayıflığını giderir. Rahim hareketlerini arttırır. Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır. Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir. Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir. Uyarıcı etkisi ile cinsel isteği de arttırır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltır. Safranın karaciğer hastalıklarında da faydası görülür. Aybaşı gecikmelerinde faydalıdır. Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir. Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır. Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etki gösteren safran, bu özelliği ile düşüğe de sebep olabileceği için hamileler tarafndan kullanılmamalıdır.
Faydasının yanıda elbette zararıda bulunan safran düşük riski yarattığı için hamile kadınlar tarafından kullanılması önerilmiyor. Fazla kullanımı zehirli etki yaratıp, kanamalara neden olabiliyor.
Safran Kullanımı
İlaç, boya maddesi ve baharat olarak kullanılır. Çok güçlü bir koku ve renk vericidir. Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Şekerlemeler ve likörlerde de sıklıkla safran bulunur. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü-pirinçli tatlılarda kullanılır. Çok pahalı olduğu için bazen yerine zerdeçal kullanılır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp çıbanlara konursa faydası görülür. Bal ile macun yapılırsa kumları dökmeye yardımcı olur. Günlük kullanım 0.5 - 1 gr.
Tuğba Gülsever
Tarım.com.tr