Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre ülkede 170 milyon ağaçtan 2016-2017 döneminde 600 bin ton zeytinyağı bekliyorduk. Henüz bu rakamlardan eser yok. Bu ağaçların yeniden sayılması gerekiyor. Eğer bu sayı doğruysa verim çok çok düşük demektir dedi.
Geçtiğimiz aylarda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Davut Er, İzmir'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kadri Gündeş'in de katıldığı buluşmada, ülkede son dönemlerde iç tüketimin bir hayli düştüğünü anlatan EZZİB Başkanı Davut Er, market tüketiminde yüzde 30 ihracatta ise yüzde 80 azalma olduğunu açıkladı.
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini kaydeden Başkan Er, "Zeytinyağı sektörü dip yaptı. Zeytin ve zeytinyağı, Türkiye için stratejik bir üründür. Hiçbir şeyin üretilemediği, sulu tarımın yapılamadığı bayırlarda bile zeytin oluyor" dedi.
İspanya'nın zeytinyağı üretiminde dünya lideri olduğunu belirten Er, "İspanya'nın yağları düz. Bizim farklı bölgelerimizde yetişen zeytinlerimizde ayrı ayrı aromalar var. Japonya'dan belli gurmelere tadım yaptırdık. Her seferinde farklı yörelere ait yağ birinci seçildi. Biz bu zenginliği değerlendirmeliyiz" diye konuştu.
"Dağ, taş Gemlik Zeytini"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından zeytin üretimini arttırmaya yönelik sağlanan teşviklerin, yeni zeytin türlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini kaydeden Er, "2005'ten itibaren yapılan zeytin desteğinde en ucuz olan Gemlik tipi fidan dağıtılmış. Dağ, taş Gemlik Zeytini doldu. Bazı bölgelerde randıman da vermedi. Adana ve Osmaniye'de bazı ağaçları sökmeye başladılar. Bu tip ağaçlar, iklim açısından da serin yerde yetişiyor" dedi.
"Ağaçlar yeniden sayılsın"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre ülkede 170 milyon zeytin ağacının olduğunu açıklayan Er, "170 milyon ağaçtan 2016-2017 döneminde 600 bin ton zeytinyağı bekliyorduk. Henüz bu rakamlardan eser yok. Bu ağaçların yeniden sayılması gerekiyor. Eğer bu sayı doğruysa verim çok çok düşük demektir. Dünyada zeytin ve zeytinyağı üreten ülkeler arasında, halkına bu ürünleri en pahalı tükettiren ülke de Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.
"Tağşiş cezaları artsın"
Sektörün sorunlarından bahseden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kadri Gündeş ise "Çeşitliliği destekleyecek şekilde destek mekanizmalarının ürün bazında oluşturulması, halihazırda zeytinyağına devletçe sağlanan üretici priminin 2,5 TL/Kg'ye, tane zeytinde ise 50 Kuruş/Kg'ye çıkarılması üreticinin arazilerini ve zeytin ağaçlarına daha iyi bakmasına ve verim ve üretim artışını olumlu yönde etkileyecektir" dedi.
Zeytinyağında tağşişin nitelikli dolandırılıcılık kapsamına alınması, idari para cezasının yanı sıra, ticaretten men ve hapis cezası gibi cezaların getirilmesi gerektiğini savunan Gündeş, "Sadece tağşişi yapanların değil, tağşişli malları satan marketlerin, zincir büyüklüğüne göre değişen ağır idari para cezası ile cezalandırılarak bu alanda caydırıcılığın sağlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
İHA