BADIRGA BÖLGESİNE 150 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Matlı, 250 dönüm üzerine yapılacak olan yaklaşık 150 milyon liralık yatırımın Badırga bölgesinde inşa edileceğini söyledi.

Bursa Entegre Hayvancılık Borsası'nın Türkiye çapında örnek bir proje olduğunu ifade eden Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 250 dönüm üzerine yapılacak olan yaklaşık 150 milyon liralık yatırımın Badırga bölgesinde inşa edileceğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den de Bursa Ticaret Borsası'nın Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa kuracağı Entegre Hayvancılık Borsası'na tam destek geldiğini belirten Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı yaklaşık 150 milyon liralık yatırım yapacaklarını söyledi. Tesisin Badırga bölgesinde 200 dönüm arazinin üzerine kurulacağını ifade eden Matlı, "İstanbul ve İzmit gibi et tüketimin bol olduğu sanayinin geliştiği ve gelir seviyesinin yüksek olduğu bölgede böyle bir tesisin önemi çok büyük. Bursa sanayileşmesini tamamlamış ve tarım markaları ile beraber çok büyük bir şehir. Böyle bir şehirde tarımla sanayinin iç içe olması Türkiye için örnek bir proje noktasına geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker kendi üzerlerine düşen görevi bakanlık olarak yapacaklarının müjdesini verdi. Bizde ticaret borsalarının asli görevlerinden bir tanesi olan ürün alım satımları noktasında bir pazar yeri oluşturma amacındayız" diye konuştu.

"ÜRÜNLERİN GERÇEK FİYATINDA ALIMI SAĞLANACAK"

Hedeflerinin tüketici ve üretici arasında gerçek fiyat dengesini oluşturmak olduğuna dikkat çeken Matlı, "Bu yaptığımız projeyle Türkiye'de organize hayvancılık bölgelerindeki kesimhane modelinin dışında birkaç tane modeli bir arada toplayacağız. Küçük üreticilerinde ürün pazarlama noktasında çektiği sıkıntıların önüne geçmek istiyoruz. Çünkü üreticiler alternatifleri olmadığını için köylerine gelen tüccarlara çek ve senet ile ürün vermektedirler. Değerinin altında verdiği ürünün bazen de parasını alamamakta sıkıntı çekiyorlar. Bu tesisle beraber ilçe belediyeleri de toplama merkezi noktasında bizlere destek olacak. Üreticinin getirdiği hayvanlar noktasında da ticaret borsası olarak biz sigorta görevini yerine getireceğiz. Yani üreticinin ürün ticaret toplama merkezlerine geldiği zaman bankalar aracılığı ile ürününün yüzde 75'ini anında kendisine ödeyeceğiz" dedi.

"TESİS 5 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK"

Bu projenin gerçekleşmesi noktasında üreticinin parasal anlamda bir sıkıntısı olmayacağına dikkat çeken Matlı, "Artık üreticilerin ürünleri gerçek değerinde satılacak. Bununla birlikte ürün ticaret borsası sayesinde her yerdeki et fiyatı tek fiyat olacak. Biz burada istiyoruz ki Ankara'daki İstanbul'daki kasabında gelip alabileceği bir mekan olsun. Bu tesislerle beraber bakanlık küçük ölçekli üreticileri de desteklemesi gerekiyor. Avrupa'da olduğu gibi et tüketimi noktasında yeni ürünler olacak. Örnek olarak verecek olursak süt danası var. Ama besici ırklar Türkiye'de daha yaygın değil. Gelir seviyesi artan Türkiye'nin bu etki ırklarla tanışması gerekiyor. Bunlarla da toplumda güvene bileceği resmi kurumların desteklediği çalışma ile olur. Yapılacak olan tesisin bir örneği yok. Eyleme geçmeden önce bunun benimsenmesini istiyoruz. Bunun için 5 yıl içerisinde bu çalışmayı bitirmeyi hedefliyoruz. Türkiye'deki incelemelerimizin ardından Fransa'daki bir işletmeyi de gezeceğiz" diye kaydetti.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.