AYÇİÇEĞİNDE TABLA ÇÜRÜKLÜĞÜNE DİKKAT!


Çiftçileri büyük zarara uğratan ayçiçeğinde tabla çürüklüğünün önlenmesi için kültürel mücadele yapılmalıdır. Hastalık bulaşan tablalar hemen kesilerek tarladan uzaklaştırılmalı, bitki atıkları yakılarak imha edilmelidir.

Hastalıktan ari yüksek kaliteli tohumluk kullanılmalıdır. Ekim sırasında ve sonrasında kuş ve böcek zararı önüne geçilmelidir. Ekim sıklığı ürünün hava alacağı şekilde ayarlanmalıdır. Ayçiçeğinde çiçeklenme tamamlanmış ve tane oluşumu devam ederken görülen ve halk arasında küf olarak bilinen Botrytis cinerea mantarı ayçiçeğinde tabla çürüklüğüne neden oluyor. Mantar ayçiçeğinde çiçek yanıklığı, meyve çürüklüğü, çökerten, gövdede kanser ve yaprak lekelerine neden olarak zarar verir. Ilıman iklimlerde daha çok görülen bu mantar türü özellikle çok yağışlı ve rutubetli dönemlerde artar ve hasadın gecikmesine ve verimin düşmesine neden olur. Rutubetli ortam devam ederse yumuşak çürüklük sıçrayıp dağılarak tabla arka yüzeyini tamamen kaplar ve bu zarara uğrayan kısımlar kurşuni gri bir renk alırlar. Tablalar hafifçe eğilirler ve tabla çiçekli yüzeyleri bombeli değil, düz bir hal alırlar.

ÖNLEMLER NELER?

Ayçiçeğinde tabla çürüklüğünün önlenmesi için öncelikle kültürel mücadele şarttır. Ekim sırasında ve sonrasında kuş ve böcek zararı önüne geçilmelidir. Ekim sıklığı ürünün hava alacağı şekilde ayarlanmalıdır. Hastalık bulaşan tablalar hemen kesilerek tarladan uzaklaştırılmalı, bitki atıkları yakılarak imha edilmelidir. Hastalıktan ari yüksek kaliteli tohumluk kullanılmalıdır.

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.