Geçen yıl kilogramı 600 TL olan arpa fiyatı, bu yıl piyasada 900 TL'den satılıyor. Ot samanı, buğday samanı ve yonca samanı fiyatlarının normal olduğunu belirten Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, ancak arpa fiyatlarındaki ciddi artışın çiftçiyi zor durumda bıraktığını kaydetti.
Bingöl Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, yem ilişkin yaptığı açıklamada, 2016 yılında saman fiyatlarında yaşanan fiyat artışından hem ekicilerin, hem de besicilerin memnun olduğunu belirterek, arpa ve yem fiyatlarında yaşanan ciddi artışın ise, besicileri zor durumda bıraktığını söyledi. Kaysadu, '2016 yılında buğday samanı tonu 200 TL, ot samanı 400 TL, yonca samanı 500 TL olarak satılıyor. Fiyatlar yine de iyi durumda ve şuan bu fiyatlara göre hem ekici, hem de besiciler fiyattan memnun. Ancak, arpa fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Buda çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Geçen yıl arpanın kilosu 600 TL iken, bu yıl 900 TL'ye yaklaştı. Ayrıca, geçen yıl 38 TL olan yem torbası, bu yıl 50 TL'ye yükseldi' dedi.
Bingöl'deki besicilerin samanı kent merkezi başta olmak üzere, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman gibi illerden temin ettiğini anlatan Kaysadu, kış mevsimine girilmeden hayvanların yem ihtiyacının şimdiden temin edilmeye başlandığını ifade etti.
Diyarbakır'da yüklediği samanı Bingöl'e getiren Hasan Dalbudak, Doğu ve Güneydoğu illerinde aldığı saman siparişlerini kendi kamyonuyla besicilere götürdüğünü belirterek, bu yılki saman satışlarından memnun olduğunu ifade etti. Yaz mevsiminde saman fiyatlarının daha düşük olduğunu belirten Dalbudak, kış mevsiminde ise fiyatların daha yüksek olduğunu ve bu nedenle birçok besicinin yaz mevsiminde saman temini yaptığını anlattı.
İHA